Masurarea nivelului lichidelor

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Angela Silvestru
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1.Scopul lucrarii
Se vor studia doua traductoare pentru masurarea nivelului lichidelor, unul de tip plutitor rezistiv, celalalt tip capacitiv. Se vor masura nivelul apei respectiv nivelul uleiului de transformator si se vor determina in ambele cazuri precizia de masurare.

Laboratoare similare:

2.Consideratii teoretice
Traductoarele de nivel pot fi rezistive, inductive sau capacitive dupa felul elementului sensibil folosit. Traductorul rezistiv are ca element sensibil un potentiometru pe al carui ax se fixeaza un brat si la capatul bratului un plutitor din polistiren. La modificarea nivelului apei, plutitorul ramanand la suprafata roteste axul potentiometrului prin intermediul bratului si se modifica rezistenta. Determinand o legatura dintre variatia nivelului si variatia rezistentei se poate determina in orice moment nivelul fluidului din recipient din valoarea rezistentei masurate.

Traductorul capacitiv foloseste ca element sensibil un condensator care isi modifica capacitatea datorita variatiei permitivitatii. Acest tip de senzor se foloseste la masurarea nivelelor fluidelor neconductoare cu permitivitatea relativa. In cadrul lucrarii de laborator se va folosi ulei de transformator avand r = 2,2-2,4.

Se observa o dependenta liniara intre capacitatea masurata si nivel.Daca fluidul al carei nivel se masoara este conductor armaturile se acopera cu un strat izolator, in acest caz schema echivalenta a capacitatii CX care se masoara se modifica, intervenind capacitatile corespunzatoare straturilor izolatoare.

Daca recipientul este din material conductor peretele acestuia poate fi folosit ca una din armaturi, pentru cealalta armatura se introduce o bara conductoare. Condensatorul format va fi una cilindrica avand capacitatea.unde h este inaltimea condensatorului cilindric, adica inaltimea totala a recipientului, Dext este diametrul exterior al condensatorului cilindric (diametrul interior al recipientului), Dint este diametrul interior al condensatorului (diametrul barei).
Aceasta structura poate fi folosit pentru fluide neconductoare.

Pentru fluide conductoare se acopera peretele interior al recipientului respectiv bara cu in strat izolator si se determina schema echivalenta a sistemului de condensatoare formate pentru a putea calcula inaltimea x a lichidului cu ajutorul capacitatii masurate. Capacitatile introduse de straturile izolatoare sunt constante si intervin in relatia finala capacitate masurata-nivel ca un factor de proportionalitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.