Masurarea razelor de curbura ale suprafetelor sferice

Trimis la data: 2009-01-02 Materia: Energetica Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Babic Miruna Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masurarea razelor de curbura ale suprafetelor sferice se poate efectua prin metoda optica sau mecanica. Folosirea unei anumite metode depinde de marimea razei de curbura a piesei respective, de precizia necesara, de rapiditatea si comoditatea masurari. Se considera ca metodele optice sunt mai precise de cat cele mecanice. Dintre metodele optice, mai importante sunt: metoda interferentei fara contact, metoda autocolimatiei, metoda inelelor lui Newton, metoda diedrului (Fabri), metoda sferelor tangente.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Raza de curbura se determina cu relatia: R=(x2+h2)/2*h indiferent daca suprafata este convex sau concava. Raza r este cunoscuta si inscriptionata pe inel. Sferometru unei sanii mobile (Moffit) poate fi realizat cu ajutorul unui aparat de masurat lungimi de tip Abbe, la care se ataseaza o masa cu deplasari pe doua axe perpendiculare.
Se considera in cazul in care se urmareste determinarea razei de curbura a unei lentile cu suprafata sferica, convexa sau concava. Lentila se centreaza pe masa prin deplasarea pe cele doua directii si urmarirea punctelor de maxim pentru lentilele convexe sau prin urmarirea pozitiei de minim pentru lentilele concave.

Se fixeaza lentila de masurat pe masa cu sanii mobile a aparatului. Corespunzator acestei pozitii se efectueaza citirea h, prin ocularul cu microscopul spiral al aparatului Abbe si citirea r1 la inelul din cele doua micrometre ale mesei carora se va actiona pentru deplasarea cu distanta r. Dupa manevrarea surubului micrometric respectiv se citesc indicatiile de pe tamburul micrometric r2 si la aparatul Abbe h2.
Palpatorul se pozitioneaza apoi simetric pe lentila, efectuam citirea r2 pentru aceeasi cota h2 citita in ocularul cu micrometru spiral.
r = [|r1 -r2| + | r1 - r'2| ]/2

Concluzii: Din relatiile de calcul a razei de curbura R, se observa ca precizia de determinare a acesteia este in functie de precizia de masurare a distantei r si h si se poate scrie ca: R = (r, h).
Daca marimile r si h sunt afectate de erorile ar si ah atunci: R + aR = f (r + ar; h + ah)aR = (af / ar)*ar + (af / ah)* ah
Daca R = [(h2 + r2)/2*h] + p
Unde p este pasul ti este constant;
aR = |r / h |*ar + |h2 - r2 /2*h2|* ah

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.