Masurarea tangentei unghiului de pierderi dielectrice a inzolatiei complexe a infasurarilor

Trimis la data: 2010-04-12 Materia: Inginerie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 113
Autor: Cristi Ungur Dimensiune: 562kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Degradarea izolatiei este caracterizata prin accentuarea neomogenitatii structurii izolante a aparatului, prin aparitia moleculelor de apa - in procesul de umezire - si a moleculelor de acizi, baze, rasini, etc, - in procesul de imbatranire a izolatiei. Aceste neomogenitati duc la amplificarea fenomenelor de polarizare a izolatiei a dielectricului (mai ales pentru cele cu timp de relaxare mari), la cresterea permitivitatii echivalente (adica a capacitatii echivalente si a tangentei unghiului de pierderi dielectrice a izolatiei).
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Tangenta unghiului de pierderi dielectrice este o caracteristica importanta a izolatiei si reflecta degradarea acesteia in exploatare cu o mai mare sensibilitate decat permitivitatea sau capacitatea sa echivalenta.In practica orice sistem electrotehnic poate fi redus in final la o contructie constituita dintr-o izolatie plasata intre doua armaturi conectata la o sursa de tensiune continua sau alternativa asa cum indica figura 1, care prezinta evolutia de la un sistem electrotehnic (de exemplu un transformator electric) si un condensator electric cu pierderi.

Aprecierea calitatii izolatiei in functie de nivelul pierderilor Piz prezinta inconvenientul dependentei de dimensiunile si configuratia geometrica a izolatiei. In formula precedenta, tgδ reprezinta singurul element care nu depinde de marimea si configuratia geometrica a izolatiei. In figura 2 tgδ reprezinta complementul unghiului de defazaj dintre tensiunea aplicata izolatiei si curentul total prin izolatie, adica δ = π/2 - φ.

Valorile tgδ depind de temperatura (cresc cu temperatura in special dupa 40ºC) si din acest motiv datele masurarii trebuie sa fie raportate la o temperatura de referinta care de regula este egala cu 20ºC sau 50ºC.La echipamentele electrice de inalta tensiune determinarea valorii tangentei unghiului de pierderi dielectrice (tgδ) se efectueaza cu punti speciale de curent alternativ numite punti Schering.
Puntea Schering nu reprezinta altceva decat o punte Wheatstone, in curent alternativ (figura 3), unde Z1 - Z4 reprezinta impedante constituite din rezistente, capacitati sau combinatii ale acestora.

Aceasta instalatie prezinta avantajul ca permite masurarea pierderilor dielectrice la tensiuni mari aplicate in timpul masurarii (pana la 10 kV) ceea ce conduce la avantajul efectuarii incercarii la tensiuni apropiate de cele folosite in exploatare cat si avantajul citirii directe a tgδ cu o precizie suficient de mare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.