Masurari de rezistente cu puntea Wheatstone

Trimis la data: 2009-01-23 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Martici Ioana Dimensiune: 1518kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Puntea Wheatstone este un montaj electric care permite masurarea cu precizie a rezistentelor prin metode de comparatie cu rezistente etalon.
O punte Wheatstone consta, in esenta, dintr-o retea electrica completa, pur rezistiva, alcatiuta din patru laturi si patru noduri, alimentata in curent continuu. Plasand rezistenta de masurat intr-una din laturi, iar in celelalte trei/ezistente de comparatie cunoscute, tensiunea intre doua noduri neadiacente unei aceleiasi kiuri depinde de rezistentele retelei si poate fi utilizata pentru determinarea rezistentei necunoscute.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Schema de principiu a puntii Wheatstone este prezentata in Fig. 1, in care: a, b - rezistente de precizie ridicata care pot fi modificate in trepte zecimale; la uncie punti montate (asamblate) se modifica direct (in trepte zecimale) raponul a/b;R - rezistenta de precizie ridicata din care se asigura echilibrarea puntii, alcatuita din inscrierea mai multor rezistente deeadice variabile, cu treapta minima de variatie 0,010-1 Q;

CD - diagonala de masurare, in care se afla conectat aparatul de masurat (galvanometrul), care indica tensiunea UCD, intre nodurile C si D (respectiv curentul Ig generat de aceasta). Pentru protectia galvanometralui, in serie cu acesta se prevede rezistenta Rp, care poate fi scoasa din circuit prin apasarea butonului cu revenire BR.
Puntea Wheatstone poate lucra In regim echilibrat sau dezechilibrat; echilibrarea se poate realiza manual (de catre operator) sau automat - prin reactie -pe baza informatiei furnizate de valoarea tensiunii de dezechilibru UCD in cadrul lucrarii se va studia puntea Wheatstone lucrand in regim echilibrat, cu echilibrare manuala:

1.1. Functionarea puntii Wheatstone in regim echilibrat Pentru anumite valori ale rezistentelor din laturile (bratele) puntii, tensiunea UCD, si respectiv, curentul Ig se anuleaza. Aceasta situatie corespunde regimului echilibrat al puntii si prezinta avantajul ca permite determinarea valorii rezistentei de masurat X numai in functie de valorile rezistentelor a, b si R din celelalte laturi, fara a depinde de elementele digonalei de alimentare si diagonalei de masurare. Intr-adevar, pentru Ig=0, trbuie indeplinite conditiile:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.