Masurari tensometrice

Trimis la data: 2010-03-03
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia Timofte
Dimensiune: 114kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Lucrarea are drept scop:studiul traductoarelor tensometrice rezistive, cunoasterea constructiei si a principiului de masurare,determinarea experimentala a sensibilitatii traductoarelor tensometrice rezistive,utilizarea puntilor tensometrice pentru determinarea defomatiilor specifice si a eforturilor in piese,alegerea numarului de traductoare si studiul influentei variatiei temperaturii asupra masurarilor cu traductoare tensometrice rezistive.

Laboratoare similare:

2.Principiul masurarilor tensometrice
2.1. Principiul de masurare al traductorului tensometric rezistiv

Masurarile efectuate cu ajutorul traductoarelor tensometrice rezistive se bazeaza in principiu , pe faptul ca atunci cand un conductor sau semiconductor electric, care constituie elementul sensibil, se lungeste sau se scurteaza, rezistenta lui electrica se mareste sau se micsoreaza dupa relatia ce defineste rezistenta in general:(23.1)

Daca traductorul tensometric este fixat pe o portiune dintr-o piesa care se deformeaza din cauza unei solicitari, el se va deforma la fel cu piesa, fapt care conduce la variatia rezistentei electrice a traductorului.

Prin aceasta traductorul tensometric rezistiv, converteste marimea mecanica (deformatia specifica i"=il/l ) intr-o marime electrica (variatia rezistentei electrice iR/R).Masurand prin mijloace electrice variatia de rezistenta a traductorului tensometric care este proportionala cu deformatia sa, se poate determina, pe baza unei etalonari prealabile, deformatia in portiunea de piesa studiata.

Dupa modul in care este realizat firul rezistiv, traductoarele tensometrice rezistive pot fi:
1.traductoare tensometrice cu fir rezistiv simplu,
2.traductoare tensometrice cu fir rezistiv lipit pe suport izolant,
3.traductoare tensometrice cu folie metalica depusa pe suport izolant,
4.traductoare tensometrice cu semiconductori.

Traductoarele tensometrice utilizate in cadrul lucrarii de laborator sunt din categoria traductoarelor tensometrice cu fir rezistiv montat pe un suport intermediar. In acest caz traductorul tensometric rezistiv este format dintr-un fir rezistiv din constantan sau alt mateerial rezistv, aplicat in forma de grilaj pe un suport izolat (de obicei hartie ) prin intermediul caruia se lipeste pe piesa de masurat cu ajutorul unei rasini speciale.Caracteristica principala a traductorului tensometric rezistiv este sensibilitatea la deformatie, adica modificarea rezistentei electrice a unui conductor cand este deformat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.