Materiale pt Electronica - Platforme laborator

Trimis la data: 2010-10-05
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreas Danescu
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
I.Introducere teoretica
Dielectricii sunt materiale care se caracterizeaza prin stari de polarizatie cu functie de utilizare. Prin stare de polarizatie electrica se intelege starea materiei caracterizata prin momentul electric al unitatii de volum diferit de zero. Starea de polarizatie poate fi temporara daca depinde de intensitatea locala a campului electric in care este situat dielectricul si poate fi de deplasare (electronica sau ionica) sau de orientare dipolara. Starea de polarizatie permanenta nu depinde de intensitatea locala a campului electric si poate fi spontana (piroelectrica) sau piezoelectrica.

Laboratoare similare:

In acest caz, partea imaginara ne da o informatie completa asupra pierderilor totale (pierderi prin polarizare, pierderi prin conductie electrica, pierderi prin ionizare) in dielectric. Din punct de vedere al utilizatorului de componente, pentru materialul dielectric acesti doi parametri si tg sunt esentiali.

Datorita structurii fizice si fenomenelor comlexe ce se petrec in dielectric cand asupra acestuia se aplica un camp electric, permitivitatea dielectrica reala si tangenta unghiului de pierderi tg sunt dependente puternic de frecventa si temperatura.In Tabelul 1 sunt caracterizate cateva materiale studiate in lucrarea de fata (masurate la = 20 AsC si f = 50 Hz), iar in Figura 2 si Figura 3 este prezentata dependenta cu frecventa pentru si tg la temperatura constanta de = 20 AsC pentru 2 materiale dielectrice uzuale: polietilentereftalat si policarbonat.

II.Metoda de masura
Masurarea permitivitatii complexe a unui material dielectric se face prin compararea proprietatior condensatorului cu dielectricul introdus intre armaturi si ale aceluiasi condensator considerat fara dielectric.Masuratorile se vor face cu ajutorul unui aparat numit "Q-metru" a carui schema principiala este prezentata in Figura 4. Aparatul este format dintr-un generator de tensiune cu impedanta interna neglijabila, un condensator variabil CV avand ca dielectric aerul (deci un factor de calitate mare si tg mic) si un voltmetru electronic care in mod normal masoara tensiunea pe condensator (putand fi comutat pe generator cand aparatul trebuie calibrat). Semnalul sinusoidal generat are amplitudine constanta si frecventa variabila.

Citirea factorului de calitate se face atunci cand circuitul este adus la rezonanta prin modificarea frecventei sau a capacitatii variabile Cv, rezonanta observandu-se cand indicatia instrumentului de masura este maximaObservatie: Indicatia maxima a instrumentului este aproximativ la rezonanta, eroarea fiind cu atat mai mica cu cat Q este mai mare).

Masurarea permitivitatii complexe a unui material dielectric se face cu ajutorul unui condensator auxiliar intre armaturile caruia se pune dielectricul respectiv (condensator ce se va conecta la bornele Cx ale Q-metrului) si a unei bobine din trusa aparatului de masura ce se conecteaza la bornele Lx (necesara la realizarea circuitului rezonant).

Etapele de masura sunt:
a) Se conecteaza la bornele Lx ale Q-metrului bobina corespunzatoare frecventei la care trebuie sa se faca masuratoarea (vezi Figura 5), aducandu-se circuitul la rezonanta prin modificarea capacitatii condensatorului variabil si notandu-se valoarea acestuia Cv0.
Observatie: Pentru masurarea materialelor care nu se scot dintre armaturile condensatorului se noteaza si valoarea factorului de calitate Q0.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.