Metoda Greedy

Trimis la data: 2010-09-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia Brandus
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Metoda Greedy se aplica algoritmilor de rezolvare a urmatoarelor tipuri de probleme:Dintr-o multime A de n elemente se cere determinarea unei submultimi B care sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi acceptata in solutie.In general exista mai multe astfel de submultimi, numite "solutii posibile". De aceea se mai impune un criteriu, pentru ca din "solutii posibile" sa se aleaga una singura, numita "solutie optima".Solutiile posibile au urmatoarea proprietate:Daca B este solutia posibila si C < B, atunci si C este solutie posibila. Rezulta ca si multimea vida este solutia posibila.

Laboratoare similare:

Numele metodei provine de la urmatorul fapt: metoda alege pe rand cate un element din multimea A si eventual il introduce in solutia optima (altfel spus il "inghite" in solutia optima). Metoda cauta "sa inghita" cat mai multe elemente din A, "greedy" insemnand "lacom". Metoda Greedy nu determina toate solutiile posibile si dintre acestea sa o aleaga pe cea optimala, lucru care ar necesita timp mare de calcul.

Trebuie mentionat faptul ca o data ce un element a fost ales el ramane in solutia optima, in timp ce daca un element a fost exclus din solutie, el nu va mai fi reconsiderat pentru includerea in solutie.Exista doua variante de rezolvare a unei probleme cu ajutorul metodei
Greedy:
a) Varianta I
Se pleaca de la solutia vida. Se alege din multimea A un element neales la pasii precedenti. Se cerceteaza daca adaugarea lui la solutia partiala B anterior construita conduce la o solutie posibila.

Procedura ALEGE furnizeaza elementul x = A[j] dintre elementele A[i], A[i+1], ..., A[n] si il interschimba cu A[i]. In aceasta procedura se stabileste criteriul care conduce la solutia optima, ea fiind procedura mai dificila de realizat. Procedura POSIBIL verifica daca x poate fi adaugat la solutia partiala anterior gasita (v = true in caz afirmativ si v = false in caz contrar). Verificarile sunt descrise in enuntul problemei.

Dificultatea elaborarii procedurii PRELUCRARE este identica cu cea a procedurii ALEGE din varianta precedenta. Procedura PRELUCRARE permuta elementele multimii A, conform unui criteriu care sa conduca la solutia optima. Actiunile procedurilor POSIBIL si ADAUGA din cele doua variante sunt identice.

Pentru fiecare problema in parte, dupa ce se identifica un algoritm, este obligatoriu sa se demonstreze ca acesta conduce la solutia optima.
In general, numarul de operatii de baza efectuate de un algoritm Greedy este o expresie polinomiala - algoritmii sunt performanti.De multe ori este necesar ca elementele multimii A sa fie sortate pentru ca apoi sa alegem din acestea.

O intrebare fireasca: fiind data o problema, exista intotdeauna un algoritm de tip greedy care gaseste solutia optima? Evident, nu exista. Exista probleme pentru care nu se cunosc astfel de algoritmi. Mai mult, pentru cele mai multe probleme, nu se cunosc algoritmi Greedy.

2.1. Patronul unei companii private de transport in comun a primit de la primaria orasului aprobarea de a putea folosi o parte din statiile Regiei Locale de Transport in Comun. Statiile disponibile sunt situate de-a lungul arterei principale a orasului. El hotaraste sa introduca o cursa rapida care sa strabata orasul, de la un capat la celalalt, pe artera principala. Pentru inceput se ocupa de statiile situate de aceeasi parte a drumului.

Patronul are o dilema: daca opririle vor fi prea dese, atunci strabaterea orasului va dura prea mult si va plictisi calatorii, iar daca statiile sunt prea rare, calatorii vor fi prea putini. De aceea, criteriile dupa care patronul stabileste statiile in care va opri cursa rapida sunt:intre doua statii alaturate sa fie cel putin x metri;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.