Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale

Trimis la data: 2010-06-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 5.74 / 10
Downloads: 75
Autor: MAria Iunescu
Dimensiune: 1288kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Prin aceste metode:se stimuleaza interesul pentru cunoastere,se faciliteaza contactul cu realitaea inconjuratoare.Experienta practica de pana acum in aplicarea metodelor de invatare prin cooperare a evidentiat o serie de rezulate , dintre care cele mai evidentiate sunt:cresterea motivatiei elevilor pentru activitatea de invatare;increderea in sine bazata pe acceptarea de sine;atitudine pozitiva fata de personalul didactic, disciplinile de studiu si continutul acestora;relatii mai bune, mai tolerante intre colegii;capacitati sporite de a percepe o situatie, un eveniment sau o serie de obiecte si fenomene si din perspectiva celuilalt;confort psihic sporit, dezvoltarea capacitatii de adaptare la situati noi, cresterea capacitati de efort.

Laboratoare similare:

Lectile bazate pe invataturea prin cooperare prezinta cateva caracteristici importante: a)raspunderea individuala- se evalueaza performanta fiecarui elev in parte sau in numele grupului b)interactiunea directa- elevii se ajuta reciproc c)interdependenta pozitiva- elevi i realizeaza ca au nevoie unii de altii pentru a duca la bun sfarsit sarcina d)deprinderi interpersonale si de grup mic- grupurile nu pot exista si nu pot functiona eficient daca elevii nu au si nu folosesc anumite deprinderi sociale e)procesarea in grup- elevii au nevoia sa vada cat de bine si-au atins scopurile si cat fr eficienti au fost in grup.

Cele mai folosite si metode si procedee de invatare prin cooperare care pot fi aplicate cu cea mai mare eficienta sunt: 1. Brainstorming-ul sau brainstormin-ul in perechi 2. Stiu / Vreau sa stiu / am invatat 3. Activitatea dirijata de citire- gandire 4. Predictiile in perechi 5. Ganditi / lucrati in perechi / comunicati 6. Rezumati / lucrati in perechi / comunicati 7. Interviul in trei etape 8. Turul galeriei 9. Unul sta, trei circula 10. Linia valorilor 11. Masa rotunda / Cercul 12. "Creioanele la mijloc".

Inaintea inceperi lectiei - alegerea subiectului lectiei si intrebari de ordin general legate de scopul si obiectivele activitatii a) motivatia fata de lectia respectiva - cum se leaga subiectul ales de alte teme pe care elevii le-au studiat deja - cum isi va pregati noua lectie ca elevi sa poata intelege cat mai bine disciplina respectiva - ce informati din aceasta lectie pot fi descoperite de elevi? - cum poate fi examinata tema din perspectiva interdisciplinara?

b) stabilirea obiectivelor lectiei - obiective de proces: dezvoltarea sau consolidarea unor deprinderi si capacitati - obiective de continut: insusirea si cunoasterea continutului noii lectii c) conditii prealabile - cunostiinte anterioare ale elevilor - capacitatea de a folosi procesele de invatare presupuse de lectie d) evaluarea - sa evoce anumite informatii din continutul lectiei - sa utilizeze in mod adecvat anumite procese de gandire invatare e) managementul resurselor si timpul - ce resurse sunt necesare in timpul lectie - cum vom gestiona timpul?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.