Metode si aparate analogice pentru masurarea marimilor electrice

Trimis la data: 2010-03-25
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rafael_B
Dimensiune: 520kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Referitor la principiul de functionare al aparatului de masura, acesta este acelasi ca si principiul de functionare al dispozitivului electric de masura pe baza caruia este costruit aparatul. In virtutea acestui fapt, aparatul de masura capata denumirea dupa tipul dispozitivului electric de masura care intra in compunerea sa (exemple: voltmetru magnetoelectric, ampermetru electromagnetic, etc.).
Masurarea intensitatii curentului electric in c.c. se poate efectua, in general, cu ajutorul ampermetrelor electromecanice si electronice.

Laboratoare similare:

Pentru ampermetrele de precizie redusa (clasa de precizie 1 o 2,5) este suficienta montarea in serie cu RA a unei rezistente RT din manganina, avand valoarea (2 o 5)•RA, ca in fig.9.5-a. Astfel rezistenta totala RA + RT variaza mai putin cu temperatura si eroarea se micsoreaza in mod corespunzator. Nu se poate adopta o rezistenta de compensare RT de valoare prea mare deoarece aceasta ar fi insotita de cresterea rezistentei shunt, care se calculeaza cu relatia corespunzatoare:

Desi deviatia α depinde de patratul curentului, prin modificarea formei si pozitiei initiale a piesei feromagnetice, variatia dL/d poate compensa cresterea patratica a curentului si scara gradata poate fi liniarizata sau chiar largita pe o anumita portiune utila. In aceste conditii se pot calcula constantele metrologice KI si SI prin metodele si cu relatiile cunoscute.In scopul extinderii limitei de masurare de la curentul nominal In al dispozitivului electric de masura de baza, la curentul IN = m•Un, corespunzator valorii nominale impuse de rezistenta de sarcina, se reconsidera expresia cuplului activ care actioneaza asupra echipajului mobil:

Utilizarea pentru realizarea rezistentelor shunt a manganinei si a constantanului, care, avand rezistivitate mare, asigura acestora un volum minim comparativ cu alte materiale.Datorita coeficientilor de variatie a rezistentei cu temperatura diferiti pentru rezistenta interna RA a dispozitivului de masura (rezistenta bobinei mobile - din cupru: αCu = 0,4%/oC) si rezistenta shuntului Rs - din manganina: αMn = 0,003%/oC -, de peste 100 ori mai mic, rezulta in masurarile efectuate cu ampermetrul erori de temperatura inadmisibile, chiar pentru variatii mici de temperatura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.