Microbiologie

Trimis la data: 2010-07-03 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 40 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Ulcea Adelina Dimensiune: 60kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laboratorul de microbiologie trebuie sa cuprinda doua compartimente:
- o sala de pregatire a mediilor si obiectelor de lucru si de decontaminare, continand mese, un autoclav, o etuva, un congelator si un frigider (care va fi utilizat si pentru pastrarea tulpinilor microbiene). Tot aici se poate stoca sticlaria, mediile de cultura precum si reactivii.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

- o sala de lucrari propriu-zise, de manipulare a culturilor microbiene, la adapost de curentii de aer, dotata cu mese cu suprafata neteda, rezistenta, impermeabila, cu conducte de gaz si prize electrice, un sistem de vid si de aer comprimat si o hota sterilizabila, cu radiatii ultraviolete (eventual o hota cu flux laminar). In masura in care este posibil, in legatura cu aceasta sala, ar trebui sa existe anexe prevazute cu termostate la diferite temperaturi ( 250C, 300C, 370C, 440C, 550C).

Manipularile de culturi microbiene sau de produse susceptibile sa contina microorganisme se efectueaza tinand cont de unele tehnici particulare prin care sa se evite cele doua tipuri de contaminare:
1. contaminarea culturii sau a produsului ce trebuie analizat datorita personalului sau mediului inconjurator;
2. contaminarea personalului sau a mediului inconjurator de catre microorganismele studiate.

In laboratorul de microbiologie, operatia de baza este transferul de microorganisme dintr-un recipient in altul, lucrare ce se executa in zona sterila de protectie din jurul flacarii becului de gaz.Sticlaria cel mai des utilizata in laboratorul de microbiologie consta in eprubete de diferite dimensiuni, flacoane Erlenmeyer, placi Petri, pipete Pasteur si pipete gradate.

In ultima perioada sunt din ce in ce mai mult utilizate recipientele si pipetele din plastic, de unica folosinta. Pentru prelevarea si inocularea culturilor se utilizeaza ansa sau firul metalic, fabricate din nicrom. Ustensilele de etalare permit repartizarea uniforma a inoculului pe suprafata mediilor solidificate si pot fi fabricate prin indoirea unui tub sau a unei baghete din sticla. In afara acestor ustensile curente de lucru, mai pot fi intrebuintate o serie de alte instrumente, in functie de operatia efectuata.

Distrugerea microorganismelor sau sterilizarea este indispensabila pentru pregatirea materialului de lucru si a mediilor de cultura.Un produs este considerat steril cand nu mai contine forme de microorganisme ce pot fi revitalizate. Exista mai multe procedee de sterilizare care corespund diferitelor tipuri de materiale ce trebuie tratate. In laboratorul de microbiologie de analize de rutina, caldura reprezinta modalitatea de sterilizare cea mai intrebuintata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.