Microbiologie

Trimis la data: 2010-06-29 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 187
Autor: Lavinia Stoian Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laborator despre Microbiologie
In cazul lipsei posibilitatii de asigurare a acestor incaperi anexe, atunci operatiile de spalare a veselei si materialelor si cele de sterilizare se efectueaza in sala de preparare a mediilor. Tot in aceasta sala, ori in sala de lucru se pot amenaja dulapuri pentru pastrarea materialelor si a reactivilor. Sala de lucru si incaperile anexa trebuie sa permita amplasarea mobilierului de lucru, a dulapurilor, aparaturii, frigiderelor si sa permita efectuarea lucrarilor experimentale, precum si a celor de preparare si sterilizare a mediilor de cultura, de spalare a sticlariei, dezinfectie si neutralizare a materialelor biologice si a substantelor reziduale.

Laborator despre Microbiologie
Pentru facilitarea intretinerii curateniei si pentru a da posibilitatea de efectuare a dezinfectiilor in incapere, este recomandabil ca peretii sa fie vopsiti in ulei, sau acoperiti cu faianta, iar pardoseala sa fie din mozaic sau linoleum, care permit o buna intretinere a curateniei.

Instalatiile
Laboratorul de microbiologie trebuie sa dispuna de:
• instalatii de apa si de canalizare;
• instalatie de incalzire;
• instalatie electrica pentru iluminat, prize de 220 V si de curent trifazic (380 V);
• instalatie de gaz metan.

La fiecare loc de munca de la mesele de lucru, precum si in boxele de lucrari septice este necesara si instalarea a cate unui arzator. Este recomandabil ca laboratorul sa fie dotat cu instalatii de vid si aer comprimat.

Mobilierul
Laboratorul trebuie sa fie inzestrat cu mobilierul corespunzator, alcatuit din mese de lucru, scaune, dulapuri, rafturi, etc. Este bine ca suprafata meselor de lucru sa fie acoperita cu faianta sau cu alte materiale usor de curatat si rezistente la caldura (tabla zincata, sticla groasa, materiale plastice).

Mesele de laborator trebuie sa aiba instalatii de gaz, prize de curent de 220 V, iar la capete sa fie montate chiuvete. Pe mese pot fi montate etajere pentru pastrarea reactivilor si a unor instrumente de lucru. Dedesubtul meselor se monteaza dulapuri cu sertare pentru pastrarea unor materiale de laborator.

Scaunele de laborator se recomanda sa fie reglabile. In sala de lucru sau in incaperile anexe trebuie sa existe si mese pentru aparatura speciala, ca de exemplu: balante, centrifuge etc., care trebuie sa evite trepidatiile.

Dispunerea diferitelor tipuri de mese si dulapuri in spatiul laboratorului se va face astfel incat sa se asigure spatiul necesar de lucru, pentru manipularea materialelor si pentru deplasarea personalului. In cazul in care se lucreaza cu microorganisme sau cu substante toxice trebuie sa existe nise sau boxe speciale care sa asigure inocularea si manipularea microorganismelor in conditii de sterilitate sau sa asigure evacuarea vaporilor substantelor toxice.

Dotarea laboratorului cu aparate, ustensile si materiale
Pentru a se putea efectua lucrarile practice in conditii bune si in conformitate cu programele analitice, laboratorul trebuie sa fie dotat cu aparatura, instrumente, ustensile, sticlarie, chimicale si alte materiale necesare.

Aparatura
Aparate de cantarire. Balanta tehnica, balanta semianalitica si balanta analitica utilizate in laboratorul de microbiologie sunt similare cu cele folosite in laboratorul de chimie. Aparate optice. Microscoapele, lupa binoculara stereoscopica si lupele de mana de diverse marimi sunt deosebit de importante pentru observarea microorganismelor.

Aparate de incalzit. Lampa de spirt, becul de gaz (tip Teclu sau Bunzen), baia de apa (simpla sau cu dispozitiv electric de reglare a temperaturii) si baia de nisip sunt principalele utilaje care se folosesc in mod curent in laborator pentru incalzirea la diferite temperaturi a unor materiale sau preparate.

Pentru temperaturi ridicate, in cazul calcinarilor se utilizeaza cuptorul electric care realizeaza temperaturi pana la 100o C. Tot din aceasta categorie fac parte termostatele biologice (cu temperatura reglabila pana la 100 Co), etuvele de laborator (Poupinel) cu temperaturi reglabile pana la 200-250 Co, precum si autoclavele pentru sterilizari care realizeaza temperaturi sub presiune de vapori pana la 134-138 Co.

Refrigeratoare. Pentru pastrarea culturilor de microorganisme, precum si pentru pastrarea unor materiale alterabile, in laboratorul de microbiologie se folosesc refrigeratoare, care pot fi de tip special sau frigidere obisnuite de tip casnic.

Centrifuge. Centrifuga se utilizeaza pentru sedimentarea particulelor de suspensii sau pentru sedimentarea celulelor de microorganisme din culturi. Centrifuga de mana realizeaza un numar mic de turatii pe minut si in prezent se foloseste foarte rar, centrifuga electrica realizeaza pana la 25 000 -35 000 rot/min. si poate sa fie cu sau fara racire, iar ultracentrifuga realizeaza pana la 70 000 ture/minut.

Alte aparate. In laboratoarele de microbiologie mai pot exista o serie de alte aparate sau instrumente nespecifice, care se intalnesc si in alte laboratoare: distilatoarele de apa, pH-metru, aparate si instrumente pentru masurat temperatura, filtre bacteriologice si instalatii de filtrare, aparat pentru liofilizare, aparate pentru cromatografie si electroforeza.

PREGATIREA STICLARIEI SI A MATERIALELOR PENTRU LUCRU
Obiectele cu care se lucreaza si mai ales sticlaria de laborator trebuie sa fie foarte curate, iar atunci cand este necesar si sterilizate. Prin spalare se va evita cu desavarsire ramanerea oricarei urme de substante sau impuritati pe peretii sticlariei, deoarece aceste impuritati pot influenta serios rezultatele experientelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.