Microbiologie generala

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 5.68 / 10
Downloads: 59
Autor: Plesa Adrian
Dimensiune: 25kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Principiul de functionare al microscopului are la baza fenomenul de refractie a razelor luminoase la trecerea printr-un sistem de lentile ce constituie de fapt partea optica a acestuia.La trecerea unei raze de lumina dintr-un mediu in altul, aceasta este refractata, adica este deviata la limita dintre acestea.Indicele de refractie masoara de cate ori o substanta incetineste viteza luminii.Directia si unghiul de deviere sunt determinate prin intemediul indicilor de refractie ale celor doua medii ce formeaza interfete.

Laboratoare similare:

Lentilele sunt instrumente optice facute in mod obisnuit din sticla,marginite de doua suprafete curbe(convexe au concave)sau o suprafata curba si una plana.Puterea unei lentile depinde de distanta focala(distanta dintre axa longitudinala a lentilei si centrul focal).O lentila cu distanta focala mica are capacitate mai mare de marire asupra obiectului decat o lentila cu distanta focala mai mare.
Omul nu-si poate acomoda privirea la o distanta mai mica de 25 cm.Aceasta limita se poate depasi doar utilizand o lupa sau un microscop si apropiind foarte mult aceste instrumente de obiectul de examinat.

Puterea de rezolutie:Numarul de detalii structurale si precizia cu care pot fi evidentiate acestea la microscop, depend de puterea de rezolutie.Ea reprezinta capacitatea unui sistem optic de a separa sau distinge imaginile a doua puncte adiacente.(cea mai mica distanta la care doua particule sau linii separate pot fi vazute individualizat,formand imagini distincte pentru ochi).

Puterea de rezolutie este raportul dintre lungimea de unda a razelor luminoase folosite si constanta cae reprezinta apertura numerica a obiectului folosit.Atunci cand d se micsoreaza ,rezolutia creste si detaliile mai fine pot fi destinse pe esantion.Lungimea de unda trebuie sa fie mai scurta decat distanta dintre 2 obiecte,daca nu, ele nu se pot distinge unul de altul.Rezolutia maxima se obtine cu o lumina avand o lungime de unda mai scurta, 450-500 nm(in zona albastra a spectrului vizibil).

Apertura numerica(nsinteta)
Unghiul teta este Aoe din unghiul conului de lumina ce intra in obiectiv.Lumina ce trece prin microorganismul din preparat,dupa traversarea condensatorului,are forma unui con.Cand conul are un unghi stramt si se concentreaza intr-un punct,el nu se disperseaza mult dupa trecerea prin lama si in consecinta, nu separa corespunzator imaginile obiectelor foarte apropiate unele de altele.

Rezolutia este slaba.Atunci cand conul de lumina are un unghi foarte larg(obtuz) si se disperseaza rapid dupa trecerea prin esantion, obiectele foarte apropiate unele de altele apar bine separate intre ele.Rezolutia este buna.

Indicele de refractie al aerului este 1,0.Din moment ce sin teta nu poate fi mai mare de 1.0,(teta maxim =90 grade.,deci sin 90 grade=1.),nici o lentila utilizata in aer nu poate avea o aperture mai mare de 1,0.Singura cale de a mari apertura numerica peste 1,0 si deci, de a atinge o mai una rezolutie, este de a mari indicele de refractie folosind ulei de imersie.(un lichid uleios cu acelasi indice de refractie cu al sticlei.)

Microscopul cu fond negru(intunecat)
-mareste foarte mult contrastul imaginii,
-campul intunecat se obtine prin folosirea unui dispozitiv de iluminare laterala a preparatului datorita caruia campul microscopic neprimind lumina directa ramane negru,iar microorganismele laminate apar stralucitoare,putand fi observate foarte bine.
Fenomenul Tyndall:Particulele foarte fine din atmosfera care nu se vad in lumina directa ,devin vizibile cu ochiul liber atunci cand se gasesc in calea unor raze de lumina care patrund intr-o camera intunecoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.