Modalitati de reprezentare a numerelor in sistemele de calcul

Trimis la data: 2009-04-21 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Mihalea Ioana Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Consideram un cimp de k pozitii si un numar scris in baza p. Capacitatea unui cimp fix o putem deduce din valoarea celui mai mare intreg pozitiv pe care-l poate contine acest camp si anume: C = pk unde am notat cu C capacitatea cimpului.Fiecare pozitie in cadrul cimpului este caracterizata prin ponderea cifrei pe care o contine. Invers, putem deduce lungimea necesara unui cimp (numarul de pozitii) pentru a putea fi reprezentat un numar intr-o anumita baza, astfel:
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

In sistemele de calcul se opereaza cu numere de lungime fixa , numarul de cifre (in general 16, 32 sau 64 pozitii binare) fiind determinat de numarul de pozitii din care sunt construite registrele utilizate.
Virgula nu este realizata fizic in sistemul de calcul, iar pozitia ei este stabilita initial prin proiectare si nu poate fi schimbata.
Pentru reprezentarea numerelor in calculator se folosesc doua formate de reprezentare: formatul cu virgula fixa si formatul cu virgula mobila.

Reprezentarea informatiei numerice in virgula fixa
La efectuarea operatiilor aritmetice asupra numerelor reprezentate in virgula fixa se pot obtine rezultate a caror parte intreaga sa contina mai multe cifre decat numarul bitilor locatiei rezervate acestui scop. In acest caz spunem ca avem o depasire a capacitatii locatiei.
Rezulta ca o depasire a capacitatii locatiei duce la deformarea rezultatului. Pentru evitarea acestui lucru se folosesc asa-numitii factori de scara, cu care se amplifica in prealabil toate numerele ce intervin in rezolvarea problemei respective.

Reprezentarea informatiei numerice in virgula mobila
Reprezentarea in virgula mobila s-a impus datorita necesitatii de a reprezenta in sistemele de calcul numere foarte mari sau foarte mici cu un grad de precizie ridicat. La baza acestui mod de reprezentare se situeaza reprezentarea numerelor reale (mai precis a numerelor rationale) cu ajutorul mantisei si exponentului; exponentul indica ordinul de marime al numarului printr-o putere a bazei, iar mantisa exprima marimea numarului in cadrul ordinului respectiv.
Daca baza aleasa este b rezulta urmatoarea reprezentare a numarului (unica daca numarul este normalizat, adica daca prima cifra dupa marca zecimala este nenula

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.