Modelarea deciziilor de credit

Trimis la data: 2010-02-19
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 5
Autor: Mireluta Oancea
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
In economia de piata , creditul are un rol deosebit.Creditul este unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social.Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva a capitalului si asigura un volum mare de produse.Creditul a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri, corelat cu dezvoltarea schimbului(vanzarea pe credit).

Laboratoare similare:

Sub aspect economic ,creditul reprezinta operatiunea prin care o persoana fizica sau juridica(debitorul) obtine fonduri sau bunuri de la alta persoana fizica sau juridica(creditorul), asumandu-si obligatia sa le restituie sau sa le plateasca la termen /scadenta.Creditul a aparut din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, proces caruia moneda lichida nu-i putea face fata.

Scopul principal al analizei de credit este de a identifica riscurile aferente acordarii unui credit, de a concluziona asupra probabilitatii de rambursare si de a face recomandari privitoare la tipul si structura facilitatii de credit in functie de riscurile aferente si nevoile reale de finantare, in conditiile maximizarii profitului bancii.
Activitatea de acordare a creditelor se bazeaza pe urmatoarele principii generale:activitatea de angajare si acordare a creditelor sub toate formele, precum si activitatea de asumare a unor riscuri, se bazeaza pe resursele proprii si atrase ale bancii.

In acest scop, este necesar ca evidenta contabila sa fie structurata pe un sistem de conturi, corespunzator, in lei si valuta, de credite si disponibilitati deschise diferentiat, pe urmatoarele categorii: feluri de valuta; termen scurt, mijlociu, lung; feluri de capital ale agentilor economici: de stat, privat, mixt, strain sau al persoanelor fizice.

Contabilitatea externa, condusa si organizata cu ajutorul calculatorului, asigura distribuirea zilnica a extraselor de cont bancare ale clientilor, balanta soldurilor conturilor clientilor si balanta rulajelor conturilor clientilor in forma stabilita de comun acord cu Directia Clientela, in functie de necesitatea de analiza, controlul si evidenta acestora in materie de disponibilitati si credite existente in conturile clientilor, conturi pe care le au in administrare.

Elementele de analiza care vor sta in toate cazurile la baza asumarii de catre banca a unor angajamente sunt urmatoarele:
incadrarea in strategia generala a bancii; aceasta strategie generala a bancii vizeaza atat mentinerea pe linia politicii monetare a BNR cat si obtinerea unui profit cat mai mare, evitarea riscurilor, gestionarea cat mai eficienta a resurselor bancii;situatia concreta a fiecarui client; se vor urmari lichidarea, bonitatea, solvabilitatea, responsabilitatea activitatii desfasurate, precum si pozitia pe piata a fiecarui agent economic;

Activitatea de asumare de angajamente si de derulare a operatiunilor de creditare, va fi treptat, pe masura posibilitatilor, descentralizata in sensul aprecierii serviciilor de clientela din punct de vedere al localizarii teritoriale.In acest scop, data fiind tendinta generala de descentralizare a activitatii economice se vor urmari deschiderea cat mai rapida de sucursale, in toate resedintele de judet si in marile orase industriale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.