Neuropsihologia invatarii

Trimis la data: 2010-10-01 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Leonard Nica Dimensiune: 1407kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Invatarea este procesul de dobandire a cunostintelor despre lume . Ea ne permite sa intelegem capacitatea creierului si sa evaluam procesele mintale. Studiul invatarii e centrat pe intelegerea comportamentului normal si anormal.Problema invatarii si stocarii informatiei este una dintre cele mai importante caracteristici ale sistemului nervos central.Definitiile date conceptului de invatare sunt numeroase .
Dupa Thorpe (1963) invatarea este un proces care consta in modificari adaptative ale comportamentului individual ca rezultat al experientei.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Definitia cea mai satisfacatoare data pana in prezent e cea formulata de Hilgard (1956): "invatarea este procesul prin care ia nastere sau e modificata o activitate ca reactie la o anumita situatie, cu conditia ca ceea ce caracterizeaza aparitia sau modificarea activitatii sa nu poata fi explicat pe baza unor tendinte innascute de raspuns, pe baza oboselii sau a actiunii unor droguri."

Cu toate ca suntem tentati sa o raportam numai la om, la societatea umana si la anumite institutii specializate ale acesteia, invatarea nu este un fenomen exclusiv uman. Ea este profund implicata si in conduita animalelor, si, in genere este raspandita in intreaga lume vie.

Invatarea se afla in stransa legatura cu alte fenomene neurofiziologice precum: obisnuinta (disparitia progresiva a unui raspuns in cursul unei stimulari irelevante repetate), sensibilizarea , imprimarea (receptivitatea maxima intr-un moment onto-genetic optim), intarirea (cresterea capacitatii de raspuns adecvat prin repetarea semnalelor declansatoare).

Exista de asemenea o influenta reciproca intre perceptie, invatare si memorie. Orice invatare implica memoria, dar ea poate exista si in afara invatarii.Procesul de invatare recunoaste o dezvoltare etapizata: perceptia relatiei de invatat, stocarea de scurta durata, intarirea, compararea cu experienta anterioara, stocajul de lunga durata si crearea unor engrame.

Cortexul joaca un rol important in invatarea complexa. Acesta este regiunea unde se realizeaza stocarea si compararea datelor necesare procesului de invatare. In absenta cortexului, nu se poate realiza invatarea complexa, ci numai invatari simple. Pentru realizarea optima a procesului de invatare sunt importante si alte regiuni ale sistemului nervos.

Insemnatatea sistemului limbic reiese din diferite experimente realizate. Leziuni ale acestuia duc la disparitia inhibitiei de diferentiere, organismul reactionand la toti stimulii, precum si a inhibitiei de intarziere. Hipocampul este cel care ne ajuta sa detectam stimulii noi. El intervine in invatare si prin intermediul unor mecanisme inhibitorii.

Formatiunea reticulata joaca un rol important in mentinerea starii de veghe si a constientei -fundalul pe care se desfasoara toate procesele cerebrale, inclusiv invatarea.

Invatarea se realizeaza numai atunci cand exista si o motivatie, atunci cand prin actiunea invatata se obtine o stare de satisfactie. Ea este dependenta de gradul de maturizare a SNC. Nu putem invata orice la orice varsta.

Pana in prezent s-au elaborat numeroase teorii care incearca sa explice mecanismul nervos al invatarii, printre care mentionam: legatura temporara, circuitele neuronale reverberante-teorie potrivit careia reverberatiile genereaza modificari morfologice la nivelul sinapsei, compararea la nivel cortical a semnalelor si neconcordanta lor cu datele stocate anterior, modificari sinaptice (cresterea in volum a prelungirilor dendritice si axonale), modificarile ARN, in sensul unei cresteri neuronale si scaderi gliale, conexiunile neuronale in care rolul important il joaca celulele stelate corticale, activarea formatiunii reticulate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.