Oscilatoare RC

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: David Popa
Dimensiune: 115kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Scopul lucrarii
1. Scopul lucrarii consta in studierea functionarii unui oscilator RC cu trei celule de defazaj cu amplificator cu tranzistoare, la care se vor verifica conditiile de amorsare a oscilatiilor si se vor determina amplitudinea si frecventa oscilatiilor pentru diferite conditii de functionare.

Laboratoare similare:

(2) se deduce frecventa de oscilatie, iar din conditia de amplitudine : (3), se deduce conditia de amorsare a oscilatiilor.Conditia de faza (2) se poate realiza in doua moduri:- amplificatorul de baza este de tip inversor, realizeaza un defazaj de 1800 ( =1800 ) si, rezulta ca, reteaua de reactie trebuie sa realizeze un defazaj =1800 ; in acest mod se realizeaza oscilatoare cu retea de defazare, trece sus (ca in fig.3) sau trece jos, cu trei celule de defazare (ca in fig.3) sau cu mai multe;

- amplificatorul de baza este de tip neinversor si se realizeaza un defazaj nul, de 00 ( =00 ) si rezulta =00; in acest caz, se realizeaza oscilatoare cu retele de faza minima, care, la acord, asigura semnale la iesire in faza cu cele de la intrare; se pot folosi retele Wien, dublu T, etc.

3. Schema de principiu a unui oscilator cu retea de defazare este desenata in fig.3, in care amplificatorul, de tip inversor, poate fi realizat cu tranzistoare.
In cazul in care amplificatorul de tensiune are impedanta de intrare insuficient de mare si/sau impedanta de iesire insuficient de mica, in relatiile (4) si (5) se pot introduce termenii de corectie necesari.

4. Amplitudinea oscilatiilor este determinata de limitarea prin intrarea in saturatie sau in blocare a tranzistoarelor amplificatorului de baza, mai precis a tranzistorului care lucreaza la nivel mare. In cazul schemei amplificatorului din fig.6, limitarea amplitudinii oscilatiilor se produce pe tranzistorul . In fig.4 sunt reprezentate situatiile posibile de limitare a amplitudinii de oscilatie in functie de pozitia punctului static de functionare a tranzistorului (pentru comparare, s-a presupus ca dreptele de functionare dinamica au aceeasi panta cu cea a dreptei de functionare statica si nu se modifica).

Asa cum se vede din fig. 4, limitarea amplitudinii se produce prin intrarea in blocare a tranzistorului al amplificatorului intr-un interval mic de timp din perioada semnalului (in cazul in care punctul de functionare ocupa pozitia ), prin intrarea acestuia in saturatie (in cazul in care punctul de functionare ocupa pozitia ) sau prin intrarea simultana in saturatie si in blocare (cand punctul static de functionare ocupa pozitia ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.