Osciloscop catodic

Trimis la data: 2010-10-26
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 12
Autor: Magda Lazar
Dimensiune: 78kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Osciloscopul catodic este un aparat electronic, care permite evaluarea calitativa si cantitativa pe cale vizuala a variatiei in timp a semnalelor periodice. Desi precizia masurarilor, asupra tensiunilor momentane si a intervalelor de timp, nu este mai mare de 3 8%, vizualizarea variatiei temporale a marimii pe ecranul tubului catodic ofera o cantitate de informatie de masurare mai mare decat cele mai precise mijloace de masurare. Indiferent de tipul constructiv, orice osciloscop catodic permite:efectuarea de observatii asupra formei si parametrilor de moment ale semnalelor; vizualizarea a doua sau mai multor semnale simultan;vizualizarea fenomenelor periodice sau neperiodice cu frecventa de variatie in limite foarte largi.

Laboratoare similare:

Cele mai utilizate sunt tuburile catodice cu un tun electronic cu un spot si cu postaccelerare.Intregul ansamblu compus din tun electronic, grila comanda, anozi, placi de deflexie este inclus intr-un tub de sticla vidat, iar terminalele de contact ale electrozilor sunt fixate pe un soclu.

Electronii emisi de catod sunt accelerati de campul electric din spatiul catod-anod, intensitatea fascicolului fiind controlata de potentialul grilei de comanda.Prin focalizare se urmareste obtinerea pe ecran a unei urme luminoase cat mai subtiri si mai clare.La tuburile catodice pentru osciloscoape se utilizeaza deflexia electrostatica realizata cu doua perechi de placi plane pe doua directii perpendiculare X-Y.

Pe suprafata interioara a ecranului este depus un strat din material luminofor.Intrucat lipsa impulsului de declansare determina intreruperea procesului de generare a tensiunii de baleiaj, deci spotul luminos dispare de pe ecran se utilizeaza un circuit de declansare automata (modul AUTO).In lipsa impulsului de declansare de la semnal se pune in functiune un oscilator autonom care asigura in continuare declansarea generatorului. Cand declansarea cu CS reapare, oscilatorul autonom se decupleaza automat.

Pentru a mentine o imagine fixa pe ecran este necesar ca in orice punct dat al baleiajului, la fiecare deplasare a spotului, sa actioneze tensiuni egale.Suprapunerea totala a diferitelor imagini identice, care se reprezinta, se obtine atunci cand perioada de baleiaj Tb este egala cu un numar intreg de perioade ale tensiunii analizate Tb=n *T unde:
perioada semnalului analizat;numar intreg de perioade, care apar pe ecranul osciloscopului.

BLOCUL DE SINCRONIZARE (notat "CS") preia semnal din calea Y sau de la borna SINCRO EXT si genereaza impulsurile de declansare pentru baza de timp.Semnalul cu care se face sincronizarea este comparat cu o tensiune continua, data de potentiometrul NIVEL, intr-un etaj diferential, apoi este transformat intr-un semnal dreptunghiular cu ajutorul unui circuit basculant trigger Schmitt si prin derivarea frontului crescator se obtine impulsul de declansare.

Exista, deci, trei moduri de sincronizare: INTERN, EXTERN si RETEA.
Urmeaza un amplificator de separare si selectarea modului de cuplaj ce permite selectarea anumitor zone de frecventa ale semnalului, pentru ca numai aceasta sa genereze semnalul de declansare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.