Osciloscopul analogic

Trimis la data: 2010-03-14
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Mutug
Dimensiune: 4723kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Osciloscopul este folosit cu precadere pentru a vizualiza semnale repetitive (periodice) si a efectua anumite masurari (amplitudine, tensiune varf la varf, perioada, frecventa, defazaj s.a.).
Tensiunile stationare pot fi de asemenea vizulizate-masurate, tensiunea continua fiind considerata un caz particular de tensiune periodica avand perioada infinita (frecventa zero).
T1 Tubul catodic
Este un tub de sticla, avand o forma specifica, in interiorul caruia s-a creat vid inaintat.
In figura 1 este prezentat tubul catodic cu principalele elemente:

Laboratoare similare:

Prin filament trece curent electric incalzindu-l la incandescenta. Caldura se transmite catodului, care emite electroni. Primul electrod numit grila este la potential negativ fata de catod si exercita forte de respingere electrostatica asupra electronilor emisi. Un potential negativ puternic provoaca respingerea tuturor electronilor inapoi spre catod.

Electronii emisi trebuiesc accelerati si focalizati incat sa loveasca fata interioara a ecranului intr-un punct. Electronii avand energie cinetica suficient de mare provoaca emisie de lumina de o anumita culoare. Pentru a imprima o miscare accelerata electronilor acestia trebuiesc supusi unor forte electrostatice de atractie. Prin urmare trebuie sa avem un numar de electrozi aflati la potentiale pozitive fata de catod. Ultimul electrod este de fapt o spirala rezistiva depusa pe fata interioara a tubului care asigura un potential crescator pana la cativa KV (asa numita tensiune FIT).

Pentru a modifica intensitatea luminoasa a spotului cu ajutorul unui potentiometru putem modifica manual diferenta de potential dintre grila si catod (butonul INTENSITY)Anozii 1, 2 si 3 au dublu rol: asigura accelerarea si focalizarea fascicului de electroni. Inelul de focalizare este la potential negativ fata de ceilalti doi anozi. Modificand potentialul inelului de focalizare, modificam focalizarea spotului.Modul in care interactioneaza fascicolul de electroni cu liniile de camp electrostatic este aratat in
Figura 2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.