Parametrii cablurilor optice

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Iacob
Dimensiune: 374kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
2.1. Scopul lucrarii: studierea si calculul parametrilor geometrici, optici si de transmisiune ai fibrelor optice; studierea constructiei cablurilor optice.2.2. Notiuni teoretice:Parametrii geometrici ai fibrelor optice. Parametrii geometrici de baza ai fibrelor optice sunt:diametrul miezului; diametrul invelisului; diametrul stratului protector;forma eliptica a miezului; forma eliptica a invelisului;inconcentricitatea miezului si invelisului.

Laboratoare similare:

Forma eliptica a miezului fibrei optice se calculeaza ca diferenta diametrelor maxim si minim ale miezului, divizata la diametrul nominal al miezului si se determina numai pentru fibrele multimod. Forma eliptica a invelisului se determina atat pentru fibrele multimod, cat si pentru cele monomod. Forma eliptica a miezului fibrei optice (fig.2.1 a) se determina cu expresia

Parametrii geometrici sunt standarde pentru diferite tipuri de fibre optice.Parametrii optici de baza ai fibrelor sunt:
-diferenta relativa a indicilor de refractie ();
-apertura numerica (NA);
-frecventa normata (v);
-numarul modelor care se propaga (M);
-diametrul campului modei (dcm);

Daca 0< >2,405 - multimod. Cu cat este mai mic diametrul fibrei optice, cu atat mai mic este numarul modelor care se propaga in ea si cu atat mai mica este durata impulsurilor optice. Corespunzator se mareste coeficientul largimii benzii fibrei optice. In asa mod, fibra optica monomod poate transmite semnale de banda larga, in comparatie cu fibrele multimod.

Numarul de mode in fibra optica multimod. Numarul total de mode in fibra optica multimod cu diametrul miezului 2a, dat de apertura numerica la lungimea de unda de lucru iZ se determina cu ajutorul frecventei normate prin urmatoarea expresie:(2.9)

In calcule N poate fi un numar fractionar, in timp ce numarul modelor in fibra este intreg si poate primi valorile de la 1 pana la 1000 de mode. In fibra cu profilul indicelui de refractie gradient, cu aceleasi valori ale diametrului miezului, cu indicii de refractie n1 si n2 numarul modelor este de aproximativ 2 ori mai mic decat in fibrele optice cu profilul indicelui de refractie in trepte. Numarul modelor (luand in consideratie toate modele aparute) in cazul fibrelor cu profilul indicelui de refractie in trepte se determina cu urmatoarea expresie:

Diametrul campului modei in fibra optica monomod. Un parametru integral foarte important al fibrelor optice monomod este diametrul campului modei.In fibrele optice multimod dimensiunile miezului pot fi evaluate prin diametru (2a), in fibrele optice monomod - cu ajutorul diametrului campului modei (dcm). Aceasta este legat de faptul ca energia modei de baza in fibra optica multimod se propaga nu numai in miez, dar si in invelis, acoperind si regiunea de granita. De aceea dcm determina mai corect dimensiunile distributiei transversale ale energiei modei de baza. Valoarea dcm este foarte importanta la conectarea fibrelor intre ele, de asemenea, la conectarea sursei de radiatie cu fibra optica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.