Polarimetrul

Trimis la data: 2008-07-27 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 151
Autor: Mircea Tudor Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Scopul lucrarii:Punerea in evidenta a fenomenului de rotire a planului de oscilatie a vectorului E (polarizatie rotatorie) la trecerea luminii prin substante optic active.Determinarea concentratiilor unor solutii de zahar in apa (dozarea polarimetrica).Verificarea experimentala a formulei de calcul a concentratiei.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

1.Scopul lucrarii:Punerea in evidenta a fenomenului de rotire a planului de oscilatie a vectorului E (polarizatie rotatorie) la trecerea luminii prin substante optic active.Determinarea concentratiilor unor solutii de zahar in apa (dozarea polarimetrica).Verificarea experimentala a formulei de calcul a concentratiei.

2.Modul de lucru:Se alimenteaza lampa (cu vapori de sodiu) la tensiunea de 220 V.Exista pe masa de lucru cinci tuburi. Trei dintre ele , numerotate 1, 2 si 3, au aceeasi lungime si contin solutii de concentratii diferite. Se mai pot grupa trei tuburi desemnate cu acelasi numar (care contin solutii de aceeasi concentratie) dar au lungimi diferite.

Se roteste discul gradat astfel ca zeroul acestuia sa coincida cu zeroul de pe vernier. Se priveste prin ocular si, prin translatarea mansonului M, se face imaginea clara. Se va observa o iluminare minima si uniforma a regiunilor A si B.

Se introduce un tub in lacasul polarimetrului. La vizarea prin ocular se observa o imagine neclara deoarece s-a modificat drumul optic. Actionand mansonul M se face imaginea clara. Se constata ca cele doua regiuni A si B nu mai sunt uniform luminate.

Se roteste discul gradat, astfel incat sa se obtina egalizarea de minim a intensitatilor regiunilor A si B. Cu ajutorul unei lupe mici, care se gaseste pe marginea ocularului, se citeste pe disc, folosind si indicatiile vernierului, unghiul.

Pentu fiecare tub se fac cate 5 masuratori ale unghiului iar pentru unul din tuburi se vor efectua 10 masuratori. Se calculeaza concentratia pentru fiecare masuratoare. Se determina unghiului mediu si concentratia medie pentru fiecare tub.

Pentru tuburile de aceeasi lungime (care contin solutii de concentratii diferite) se reprezinta grafic valorile medii ale unghiului functie de valorile medii ale concentratiei c. Se verifica dependenta liniara a unghiului de rotatie de concentratia solutiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.