Pompe - elemente constructive si particularitati functionale

Trimis la data: 2010-10-09
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 6.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana Velcean
Dimensiune: 606kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1. Consideratii teoretice
Pompele sunt masini hidraulice care transmit energia mecanica, primita prin arborele lor de antrenare, fluidelor de lucru sub forma energiei hidraulice.Dupa principiul de functionare si forma cavitati de lucru, pompele se clasifica in pompe centrifuge, volumice, axiale si altele.
a) Pompa centrifuga, prezentata schematic in figura 1, transmite energia primita de electromotorul de antrenare prin arborele 4, fluidul de lucru prin intermediul rotorului 1.

Laboratoare similare:

Particulele de lichid sunt antrenate de rotor intr-o miscare de rotatie si sunt aruncate sub actiunea fortelor centrifuge, catre periferia acestuia. La iesirea din rotor, particulele de fluid au viteze mari, decat energie cinetica mare, dar in colector, a carui sectiune creste viteza scade si creste presiunea.

Cand paraseste pompa prin flansa de refulare, lichidul dispune de energie potentiala (de presiune) si energie cinetica. Energia detinuta de fluid pe tubulatura si care are aceste doua componente, este denumita energie hidraulica.

Rotorul 1, este compus din doua discuri plane sau curbate, intre ele aflandu-se palele rotorice ce separa spatiul dintre discuri. Uneori din discuri poate sa dispara. Palele rotorului pot fi radiale sau curbate catre exterior. Carcasa spirala sau colectorul are o sectiune variabila, crescatoare, astfel incat o parte din energia cinetica a fluidului se transforma in energie potentiala.

Ele nu sunt auto amorsabile, deci pentru a fi pus in functiune, este necesara umplerea tubulaturii de aspiratie cu lichid, sau evacuarea aerului de pe aceasta tubulatura, pana ce lichidul intra in pompa. Aceste pompe realizeaza sarcini mici de aspiratie.Pentru a obtine presiuni mai mari cu ajutorul pompelor centrifuge, acestea se construiesc cu mai multe rotoare, fixate pe acelasi arbore. Lichidul de lucru este antrenat pe rand de fiecare din rotoare, presiunea lui crescand dupa fiecare rotor; se numesc supraetajate si se construiesc pentru debite relativ mici si presiuni de 15 o 20 bari.

b) Pompe volumetrice, la baza functionarii acestui tip de pompe sta modificarea ciclica a volumului cavitatii de lucru. In primul rand are loc o crestere a acestui volum, ceea ce determina crearea unei depresiuni in cavitatea de lucru si aspiratia lichidului. In a doua etapa volumul cavitatii descreste, ceea ce face ca lichidul aspirat sa fi refulat in tubulatura de refulare a instalatiei.Pompele volumice au debite specifice mici, insa presiuni de lucru mari (pana la 400 bari, la pompele cu piston).ele creeaza depresiuni mari la aspiratie, putand fi folosite si ca pompe cu vacuum.

Principalele parti componente ale acestor pompe sunt: blocul cilindrilor 1, pistonasele plunjer 2, discul de antrenare 3 si un distribuitor 4. Unghiul de inclinatie α este de 15º o 20º.
Acest tip de pompa are un debit fix, deoarece si cursa pistonaselor este fixa. Daca unghiul α se poate modifica, se modifica si debitul, pompa fiind in acest caz pompa cu debit reglabil.
Pompele cu pistonase axiale sunt cele mai larg raspandite in actionarile hidrostatice in constructia de masini sau in actionarea masinilor unelte, fiind realizate intr-o mare varietate constructiva.
d) Pompe cu pistonase radiale, schemele de principiu ale acestor tipuri de pompe sunt prezentate in figura 3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.