Posibilitati de reglare a debitului intr-o instalatie de pompare

Trimis la data: 2015-07-03
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: nicadnl
Dimensiune: 2483kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Pompele cu turatie variabila permit reglarea cu usurinta a debitului pompat, asigurand, totodata, o crescuta eficienta energetica fata de metodele uzuale: metoda strangularii, metoda conductei de ocolire etc.
In practica, in cazul pompelor cu turatie variabila, se utilizeaza doua metode de pompare:
Metoda pomparii la presiunii constante
Metoda pomparii proportionale
Metoda pomparii la presiune constanta se utilizeaza atunci cand, la refularea pompei, se doreste o presiune constanta, indiferent de debitul pompat.

Laboratoare similare:

In Fig.1 sunt marcate punctele de functionare ale unei pompe care lucreaza la presiune constanta. Cele trei puncte de functionare, obtinute prin modificarea turatiei, au debite diferite, dar aceeasi inaltime de pompare. Automatizarea instalatiilor de pompare permite precizie si siguranta in comanda acestui tip de pompe.Instalatia de pompare este alcatuita din doua pompe montate in paralel:
o pompa cu turatie fixa, avand caracteristica identica cu cea corespunzatoare turatiei maxime, de 2860 rot/min.
o pompaI† centrifugaI† cu turatIssie variabilaI†.
In ambele situatii, curgerea apei in instalatii este turbulent rugoasa, deci modulul de rezistenta hidraulica nu depinde de numarul Reynolds.

Sa se analizeze functIssionarea instalatIssiei, determinandu-se punctele de functIssionare pentru fiecare debit solicitat, daca pomparea se efectueaza la presiune constanta. Sa se specifice randamentele sIssi puterea consumata de pompe. Sa se specifice, iI‚n fiecare punct de functIssionare, daca opereaza una dintre pompe sau ambele. Care este turatIssia la care functIssioneaza pompa cu turatIssie variabila, in intervalele orare in care aceasta opereaza?

b. Sa se calculeze economia de energie care se realizeaza utilizand instalatia considerata anterior, comparativ cu o instalatIssie similara, dar in care opereaza doua pompe de turatie constanta (identice cu pompa de turatie constanta de la cerinta a.) montate in paralel.
Modulul de rezistenta hidraulica al retelei are valoarea: M = 5450 s2/m5 , iar inaltimea geodezica este de 20m.
Calculul se va efectua pentru o durata de functionare de 24 de ore. In functie de cerintele obiectivului industrial debitul variaza in timp dar este necesara mentinerea unei presiuni constante corespunzatoare unei inaltimi de pompare de 24,2m.

Astfel am trasat grafic si am aflat puntele de functionare pentru cele 5 perioade de timp pentru care se cere un debit diferit.
- Punctul de functionare F1 pentru a obtine debitul Q=30 mc/h corespunde pompei cu turatie variabila la o turatie de n=1716 rpm, =53,84 % si P=4,2 kW.
- Punctul de functionare F2 pentru a obtine debitul Q=80 mc/h corespunde functionarii in paralel a pompei cu turatie variabila la o turatie de n=1716 rpm, si a pompei cu turatie fixa rezultand urmatoarele valori pentru randament si puterea consumata: =53,84 % si P=4,2 kW.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.