Prezentare - traficul de droguri

Trimis la data: 2014-05-12
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: roxanaioana
Dimensiune: 484kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Albania se pozitioneaza in spatiul Balcanic, un mediu propice si prosper pentru exportul de droguri atat pe continent cat si in afara acestuia spre tari precum Statele Unite, Canada sau Israel.Fiind o tara extrem de saraca (pe ultimul loc in Balcani) , tranzitia spre o economie de piata deschisa este foarte dificila. Dupa criza economica severa, acompaniata de colapsul sistemului planificat central din 1990 si 1991, economia albaneza a inceput sa creasca in 1993-1995. Colapsul jocurilor de tipul "Caritas", din prima parte a anului 1997, care au atras sume importante de bani de la o mare parte a populatiei, a condus la puternice tulburari sociale soldate cu peste 1.500 de morti.Economia albaneza continua sa fie sustinuta de transferurile financiare a apropare 20% din forta de munca aflata in strainatate, majoritatea in Grecia si Italia.

Laboratoare similare:

Mafia albaneza sau Mafia Shqiptare, termeni folositi pentru a defini crima organizata din teritoriu isi desfasoara activitatea in Albania, SUA si in tarile membre ale Uniunii Europene.Activitatile criminale pe care grupurile etnice albaneze le desfasoara cu precadere sunt cele de trafic de droguri si arme.

Pe teritoriul albanez se pot indetifica in jur de 15 familii sau clanuri ce controleaza si organizeaza activitati ilicite.Clanurile albaneze sunt bine structurate si conservatoare. Mizeaza pe principii precum loialitatea, increderea si onoarea familiei. Autoritatile sunt depasite de acasta situatie si asta din cauza ca aceste familii nu tolereaza noi indivizi. Cu alte cuvinte este extrem de greu ca serviciile sa infiltreze oameni pentru a penetra fie sistemul mafie albaneze, fie pentru a disipa unele dintre familii.

In ceea ce priveste extindera clanurilor, cele mai multe dintre acestea apeleaza la casatorii, astfel se creeaza o relatie de rudenie si implicit se construieste increderea necesara intre familii pentru a organiza si a conduce activitatile criminale. Dintr-o grupare fac parte maxim 500 de persoane; cu cat sunt mai putine persoane cu atat pot fi controlate si manipulate mai usor.

Ioannis Michaletos caracterizeaza structura familiilor albaneze ca fiind foarte bine pusa la punct. Secretul care sta la baza supravieturii de-a lungul timpului al clanurilor consta in ordine si disciplina. Mafiotii albanezi sunt capabil sa reduca la tacere oameni din toate structurile sociale prin intermediul amenintarilor si al violentei. De cele mai multe ori violenta fizica se transforma in crime ce nu pot fi rezolvate de autoritati .

Aceste crime sunt parte din ciclul traficului de arme , dar mai ales de droguri. Atunci cand un nou individ incerca sa intre intr-o grupare mafiota, el este supus testelor. Daca reuseste sa treaca de cele mai usoare sarcini i se va acorda credit, dar nu incredere. Increderea se castiga foarte greu si necesita nu numai timp, dar si indeplinirea unor misiuni destul de dificile precum crime, transporturi personale de droguri si arme, participarea la negocieri, la evenimente organizate in cadrul gruparilor si chiar punerea la dispozitie a proprie persoane pentru protejarea capului familiei. In cazul in care membrii clanurilor se simt tradati, acestia isi fac singure dreptate, iar legea aplicata este cea a strazii. Nu se va ezita sa se recurga la uciderea unor persoane la comanda sau intimidarea prin santaj emotional, financiar.

Israel - Se confrunta conform datelor de la Ministerul de Externe cu mafia albaneza ce se ocupa cu spalarea de bani pe teritoriul israelit.

Scandinavia - Kim Kliver, seful departamentului crimei organizate din Danemarca trage un semnal de alarma si afirma ca mafia albaneza este extrem de puternica si violenta in penisula. Unele familii reusind sa aduca pe teritoriul Scandinaviei anual in jur de 200kg de heroina.

Elvetia - Procurolul General al Elvetiei si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca mafia albaneza este una dintre cele mai puternice din lume, acesta identificand cea mai mare spalare de bani efectuata la Geneva prin intermediul bunurilor, restaurantelor si barurilor in urma traficului de heroina. (Monopol detinut de albanezi).

Spania - Conform autoritatilor spaniole, cea mai mare parte a activitatilor criminale se desfasoara in Madrid si Costa del Sol, factiunile mafiote fiind infiltrate in institutiile bancare si in industria bunurilor.

SUA - Mafia albaneza din SUA este considerata cea mai violenta avand ca scop dorinta de razbunare. Avand radacini de la mijlocul anilor '80, a reusit sa isi creeze un anumit renume printre asa numitii "mobsteri". Autoritatile americane au reusit sa anihileze in 2011 o grupare albanezo-americana, din New York, dar recunosc ca le este foarte greu sa se infiltreze in aceste organizatii datorita conexiunilor pe care acestea le au cu statele Uniunii Europene .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.