Procesul bugetar

Trimis la data: 2010-12-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorana Pavel
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Procesul bugetar reprezinta, in general, ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de institutiile competente ale statului in scopul concretizarii politicii si strategiei financiare a autoritatii guvernamentale. Procesul bugetar poate fi definit ca ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse pentru gestionarea resurselor financiare publice provenind in principal din impozite si taxe publice, impozite partajate in vederea asigurarii in conditii de eficienta si calitate de servicii publice comunitare. In unitatile administrativ - teritoriale procesul bugetar se deruleaza in etape consecutive care cuprind:

Laboratoare similare:

Decizional, aceasta deoarece continutul sau consta in alocarea unor resurse bugetare limitate in raport cu nevoile comunitatii pentru bunuri si servicii publice.Alocarea resurselor bugetare presupune realizarea, in prealabil, a unei inventarieri a nevoilor comunitatilor, realizarea prioritatilor si, in final, selectarea categoriilor de bunuri si servicii care satisfac intr-o masura cat mai ridicata necesitatile comunitatilor la un moment dat.

Democratic, in cursul desfasurarii sale se manifesta atributele statului de drept cat si posibilitatea impunerii intereselor economico-sociale ale diferitelor grupuri de cetateni care detin majoritatea politica. Preponderent politic, intrucat optiunea pentru un anumit tip de politica economica, financiara, care se reflecta in continutul bugetului, reprezinta un act de decizie politica al fortelor majoritare.
Ciclic, etapele procesului bugetar sunt stabilite prin legi, in baza principiilor anualitatii si publicitatii bugetare, cu stabilirea termenelor de derulare si finalizare.

Autonomia financiara, in cadrul procesului bugetar, este necesara intrucat asigura suportul material si financiar al functionarii, iar pe de alta parte, comunitatile isi masoara posibilitatile privind resursele banesti de provenienta publica si isi cunosc in special nevoile privind cheltuielile care trebuie acoperite pentru producerea de servicii publice.

Proiectele de buget public se elaboreaza pe baza proiectelor de buget ale unitatilor administrativ-teritoriale (judet, municipiu, oras, comuna), institutiilor publice si serviciilor publice.
Legea finantelor publice locale nu mentioneaza termenele in care se depun proiectele de buget ale institutiilor si serviciilor publice de subordonare locala, motiv pentru care in practica apar anumite disfunctii in elaborarea proiectului de buget public.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.