Proiect de interventie organizationala pentru o schimbare eficienta a organizatiei

Trimis la data: 2013-06-10 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: anamaria8112 Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Schimbarea nu este ceva nou, ea a fost, este si va fi o trasatura a insasi existentei si istoriei omenirii. Fara schimbare nu exista viata si ca eforturile oamenilor de a obtine conditii mai bune de trai implica adaptarea la schimbare. Organizatiile din ziua de azi functioneaza intr-un mediu care se schimba permanent. Capacitatea de adaptare la schimbarile de mediu a devenit o conditie fundamentala pentru succesul in afaceri. Cand deficientele sunt majore, ele genereaza efecte negative exprimate cel mai vizibil in plan economic: balanta economica negativa, intarzieri in finalizarea lucrarilor, calitatea scazuta a produselor.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Toate organizatiile au micile lor protuberante in interior care se repercuteaza asupra desfasurarii activitatii si asupra calitatii serviciilor sau produselor. Cand deficientele sunt majore, ele genereaza efecte negative exprimate cel mai vizibil in plan economic: balanta economica negativa, intarzieri in finalizarea lucrarilor, calitatea scazuta a produselor.

Schimbarea poate implica (dupa Kubr, 1992):Schimbari in baza de constituire a organizatiei: natura si nivelul activitatii, statutul juridic, forma de proprietate, sursele de finantare, diversificarea, fuzionarea;Schimbari ale sarcinilor si activitatilor: gama de produse si servicii oferite, pietele pe care lucreaza, beneficiarii si furnizorii;Schimbari ale tehnologiei utilizate (echipamente, scule, materiale, procese tehnologice, tehnologia de birou;

Schimbari in structurile si procesele de conducere: organizarea interna, fluxul lucrarilor, procedurile de luare a deciziilor si control, sisteme informationale;Schimbari in cultura organizationala: valori, traditii, relatii neoficiale, influente si procese, stilul de conducere;Schimbari in randul oamenilor: conducerea in personalul angajat, competenta, atitudinile, motivatiile, comportamentul si eficienta lor in munca;

Schimbari ale performantei organizatorice: financiare, economice, sociale aratand cum anume organizatia se leaga de mediu, isi indeplineste misiunea si abordeaza posibilitatile noi;Schimbari ale imaginii pe care si-a creat-o organizatia in cercurile de afaceri si in societate. Cresterea vitezei de procesare a informatiei, scurtarea ciclului de viata al produselor si transferul rapid al inovatiei intr-o piata globala sunt cateva dintre presiunile externe care stau la baza schimbarilor la nivel organizational. Schimbarea este provocata, in egala masura, si de fortele din mediul intern al organizatiei, cum ar fi: fluctuatia personalului, absenteismul, productivitatea scazuta.

In realizarea schimbarii organizationale accentul se pune pe calitatile necesare liderilor pentru a face fata schimbarilor. Exista numeroase studii academice si cercetari pe marginea schimbarilor organizationale si a leadership - ului, care analizeaza modul in care liderii creeaza conditii pentru ca organizatiile sa se schimbe, modul in care conduc schimbarea si motiveaza oamenii prin "viziune", "imputernicire" si "energizare".

Liderii se asteapta sa gaseasca si sa implementeze in mod adecvat noi tehnici manageriale sau schimbandu - se ei insisi in diferite feluri, sa poata controla si modela organizatiile lor pentru a se potrivi mediului in continua schimbare. Deciziile pe care acestia le iau influenteaza eficienta activitatilor, succesul sau esecul organizational. Ei sunt agenti ai schimbarii. Implementarea schimbarii la nivel organizational se realizeaza pe baza unor decizii eficiente atat la nivel individual cat si organizational.

Leadership - ul este strans legat de managementul schimbarii. Managementul unei schimbari eficace trebuie sa fie parte a unei strategii globale de schimbare. Acesta poate fi definit ca fiind ansamblul proceselor si relatiilor de management orientate in vederea implementarii schimbarii si care au drept scop adaptarea firmei la cerintele dezvoltarii.

Etapele managementului schimbarii sunt: definirea factorilor care genereaza schimbarea; recunosterea, intelegerea nevoii de schmibare; diagnosticarea problemelor care implica schimbarea; identificarea modelelor prin care se efectueaza schimbarea; stabilirea metodelor de implementare a schimbarii; invingerea rezistentei la schimbare; implementarea schimbarii; evaluarea rezultatelor implementarii schimbarii.

In abordarea unei situatii de schimbare organizationala managerii fac alegeri strategice in privinta vitezei de depunere a efortului necesar, a volumului de munca cerut de pregatirea planificarii, a implicarii celorlalti si a accentului pe care il pun pe diferite abordari.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.