Proiectarea filtrelor FIR

Trimis la data: 2010-04-07 Materia: Inginerie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rocsana Munteanu Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dintre filtrele standard, filtrele ideale sunt caracterizate de faza lineara in raport cu frecventa; cel mai tipic este filtrul TJ ideal. Caracteristicile filtrelor reale trebuie sa fie cit mai apropiate de cele ideale; din acest punct de vedere filtrele nerecursive au avantajul ca asigura linearitatea fazei. Pentru alte caracteristici exista recomandari privind alegerea unuia sau altuia din cele 4 tipuri de filtre cu faza lineara, in functie de ceea ce trebuie efectiv realizat.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

In locul ferestrei dreptunghiulare se poate alege un alt tip de fereastra, problema de baza fiind temperarea fenomenului Gibbs printr-o trunchiere mai putin abrupta a seriei Fourier definite de .
Efectul Gibbs se manifesta la trunchierea seriei Fourier prin aparitia unor ondulatii (ripple) ale raspunsurilor in frecventa efective, ondulatii care cresc pe masura apropierii de marginile benzilor de trecere si oprire acolo unde caracteristica de frecventa ideala are discontinuitati.

Spre exemplificare putem sa ne referim la filtrul TJ din fig. 1: in banda de trecere ondulatia se face in jurul lui 1, in gama iar in banda de oprire in jurul lui 0, in gama . Marcind limitele de ondulatie ca in fig. 1 se delimiteaza banda de trecere, banda de oprire iar intre acestea banda de tranzitie.
In proiectarea filtrelor FIR, o metoda care sa conduca la atenuarea efectului Gibbs este metoda celor mai mici patrate. Aceasta metoda ofera posibilitatea de proiectare a filtrelor fara a mai defini benzile de tranzitie pentru caracteristica de modul.

In locul definirii benzilor de trecere, de oprire si de tranzitie, metoda celor mai mici patrate accepta frecventa de taiere (pentru filtrele trece-jos, trece-sus, trece-banda sau opreste-banda), sau marginile trece-banda si stop-banda (pentru filtrele multibanda) pentru raspunsul dorit. Aceasta metoda poate fi implementata cu ajutorul a doua functii:1) fircls a carei sintaxa este:b = fircls(n,f,amp,up,lo)
genereaza un filtru FIR de faza liniara a carui lungime este n+1. Caracteristicile frecventa-amplitudine ale acestui filtru se potrivesc cu acelea date de vectorii f si amp:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.