Propagarea microundelor in spatiul liber

Trimis la data: 2010-01-21 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Antonia Micu Dimensiune: 259kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intrebari de reper:
Ce intelegeti prin fenomenul de interferenta ?
Cum se calculeaza lungimea de unda, cunoscand distributia undei stationare obtinute in urma interferentei undei incidente cu cea reflectata?
De ce se calculeaza lungimea de unda prin mediere?
Enuntati principiul lui Huygens.
Explicati aparitia franjelor de interferenta.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

1. Interferenta microundelor
Obiectiv: Studiul interferentei microundelor prin producerea undelor stationare cu ajutorul:
Reflexiei pe un ecran metalic (fig. 1)
Placilor plan paralele semitransparente in acest spectru de frecvente (fig. 4)
Interferometrul Michelson (fig.2, fig.3)

La baza fenomenelor puse in evidenta in lucrare sta principiul potrivit caruia un fascicol de microunde, dupa reflexia pe un ecran metalic sau o placa de sticla (semitransparenta) interfera cu unda incidenta initiala.Utilizarea placilor plan paralele semitransparente in acest spectru de frecvente.

Daca un fascicol de microunde cade pe o suprafata plana a unei placi de sticla (semitransparente) o parte din energia undei este reflectata pe fata anterioara iar restul patrunde in material, prin fenomenul de refractie. Pe fata posterioara a placii de sticla se produce o noua reflexie partiala si un fenomen de transmisie.Atunci cand doua placi semitransparente P1 si P2 sunt plasate paralel una fata de cealalta si perpendicular pe directia de propagare a undelor, are loc fenomenul de interferenta cu producere de unde stationare in spatiul dintre cele 2 placi.

Are loc fenomenul de interferenta intre unda directa care se transmite prin placa semitransparenta P1 cu unda reflectata de fata anterioara a placii semitransparente P2. De asemenea are loc si o interferenta intre unda incidenta pe fata anterioara a placii P1 cu unda reflectata pe fata posterioara a placii P2.Un receptor asezat in spatele acestui ansamblu va putea sesiza ca urmare a transparentei partiale, distributia in spatiu a undelor stationare ca o functie de distanta x (vezi fig 4).

Interferometrul Michelson
Atunci cand unda incidenta din spectrul de microunde este dizivata in doua unde coerente iar aceste unde partiale interfera, dupa o reflexie totala pe cate un plan metalic (interferometrul Michelson fig 2 si fig 3), se obtine o unda stationara cu maxime si minime plasate in spatiu ca functie de pozitia celor 2 ecrane metalice.Cu alte cuvinte, unda incidenta provenita de la emitatorul de microunde pe frecventa de 10 GHz intalneste placa semitransparenta P, care determina aparitia a doua unde.

Una este orientata pe directia perpendiculara pe placa metalica P1, iar cea de a doua pe directia perpendiculara pe placa metalica P2. Cele 2 unde sufera un fenomen de reflexie la intalnirea suprafetei placilor metalice P1 si P2. Prin suprapunerea in spatiu a celor 2 perechi de unde apare un regim de unde stationare in spatiul dintre placa semitransparenta P si cele 2 placi metalice P1 si P2.

Atunci cand doua sau mai multe unde se suprapun, deplasarea rezultanta in orice punct si la orice moment e guvernata de principiul superpozitiei liniare: atunci cand doua sau mai multe unde se suprapun, deplasarea rezultanta in orice punct si la orice moment de timp este egala cu suma deplasarilor instantanee pe care le produce in acel punct fiecare unda individuala, daca ar fi numai ea prezenta. Pentru undele electromagnetice deplasarea este data de marimea campului electric sau magnetic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.