Psihologie cognitiva 5

Trimis la data: 2010-03-26 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mantea dorina Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cunoasterea istoriei psi cog are importanta sa: de unde vine psi cog, etapele parcurse, intelegerea scopurilor si directiilor ei de cercetare.
Stenberg: Trebuie sa intelegem trecutul pt a nu repeta greseli vechi si a putea face greseli noi. Studiul unei discipline evidentiaza faptul ca progresul acesteia este rezultatul unui proces didactic.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Realitatea nu e neaparat ceea ce vedem, lumea obiectelor concrete, perceptibile prin simturi, cat mai ales cea legata de formele abstracte existente in mintea noastra.
Aristotel: Realitatea eformata doar din lumea concreta de obiecte accesibile prin simturi.
Cei doi difera si prin metodele de studiu:
teza: Platon - observatia = imperfecta (poate distrage de la aflarea adevarului)

-propune o abordare rationalista, bazata pe logica
antiteza: Aristotel - observatia = singura metoda de aflare a adevarului → empirismsinteza: Atunci cand realizam o obs empirica/ studiu practic, la baza ei trebuie sa stea mereu o teorie; dar e posibil si chiar de dorit ca observatiile sa cerceteze teoria respectiva.Disputa a continuat si in Evul Mediu prin:
Rene Descartes: adept al lui Platon, - ideile sunt innascute
John Locke: mintea la nastere - "tabula rasa";

ea se umple pasiv de cunostinte prin experimentarea in decursul vietii
I. Kant: o prima incercare de sinteza (Critica ratiunii pure si Critica ratiunii practice)3. Antecedentele psihologice ale psi cog - intrebare fundamentala in studiul psi:Structura (anatomia) mintii umane sau functiile ei (fiziologia)?2 mari curente: →structuralismul→functionalismul

Structuralismul studiaza structurile, configuratiile de elemente din mintea umana. Adepti: Wundt: metoda de studiu a structuralismului → introspectia: analiza elementelor informationale ce ajung la nivelul constiintei. Titchner: structura constiintei = 3 elem: senzatii, idei, afecte Functionalismul: alternativa la structuralism (studiul proceselor si mai putin al formelor)Care e relatia functionala intre un stimul si raspunsul la actiunea generata?
Pragmatismul: cercet stiintifica e justificata numai daca e utila

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.