Reactia pozitiva si generarea de semnal

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 5
Autor: Roxana Neacsu
Dimensiune: 141kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Unul din cele mai utile instrumente in electronica experimentala este "generatorul de semnal". Vom prezenta in continuare cateva metode utilizate in generarea de semnal.Reactia pozitiva este factorul de baza comun tuturor generatoarelor de semnal. In cazul studiului reactiei negative s-a gasit o relatie care da castigul (amplificarea) oricarui amplificator "cu reactie negativa

Laboratoare similare:

Acum, cu reactie negativa, daca β sau A0 sunt negative, numitorul este intotdeauna mai mare decat unitatea. In cazul reactiei "pozitive" este deci posibil sa se ajunga la conditia:010=aAβ (2) care da o valoare infinita pentru castigul (amplificarea) amplificatorului cu reactie. Aceasta indica faptul ca: amplificatorul produce un semnal de iesire fara semnal la intrare (aceasta este de fapt conditia pentru a avea oscilatii). Un oscilator formeaza inima oricarui generator de semnal.

Un generator sinusoidal este astfel construit incat va satisface conditia (2), conditie numita adesea "criteriul Barkhausen", doar pentru o singura frecventa.2. Oscilator in punte Wien Oscilatorul in punte Wien este unul din cele mai populare circuite generatoare de audiofrecventa. El manifesta o foarte buna stabilitate de frecventa si poate sa aiba distorsiuni foarte mici. De asemenea este foarte usor de acordat pe diferite frecvente.

Fig.1 prezinta. schema de baza a unui "oscilator in punte Wien" care utilizeaza un circuit integrat amplificator operational de tip 741. Reteaua selectiva de frecventa este R2C2, R1C1: aceasta poate fi reala numita "retea Wien" mai mult decat "punte" intrucat cealalta pereche de brate nu este folosita. Reteaua Wien este folosita pentru a aplica reactia pozitiva amplificatorului, pe cand reactia negativa este aplicata prin intermediul lui R3 si becul cu incandescenta (6V- 0,004A).
Este util la inceput sa ne uitam separat doar la reteaua Wien din fig.2(a), unde aceasta este desenata clar in forma unui "divizor de potential"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.