Reprezentarea Numerelor

Trimis la data: 2010-10-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 9
Autor: Denisa Stumbea
Dimensiune: 116kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1. Sisteme de numere pozitionale
Sistemele de numere pozitionale sunt sistemele in care numerele sunt reprezentate printr-un sir de cifre, unde fiecarei pozitii din sir ii este asociata o pondere. Valoarea numarului este data de suma cifrelor inmultite cu ponderea aferenta. Un numar N intr-un sistem pozitional sub forma N = bnaˆ’1bnaˆ’2...

Laboratoare similare:

1.1 Baze de numeratie
Dupa cum am vazut in paragraful anterior, un rol important in reprezentarea numerelor in sisteme pozitionale il are radix-ul sau baza de numeratie. In viata de zi cu zi, baza de numeratie folosita este 10, ce corespunde sistemului zecimal. Baza 10 cuprinde cifrele 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9. Numerele N1 si N2 din Exemplu 1 sunt numere reprezentate in baza 10. In sistemele digitale este folosit sistemul binar ce corspunde bazei de numeratie 2.

Aceasta cuprinde doua cifre: 0 si 1.Numerele N3 si N4 din Exemplul 1 sunt reprezentate in baza 2. O alta baza de numeratie uzual folosita este si baza 16, ce corespunde sistemului
hexazecimal. Acest sistem cuprinde 16 cifre: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F.Corespondentul zecimal al cifrelor hexazecimale este prezentat in Tabelul 1.1.

1.2.2 Conversia din baza 10 in baza 2 si 16
Conversia unui numar intreg din baza 10 in alta baza se face prin algoritmul de impartiri succesive. Astfel numarul N reprezentat in baza 10 se imparte la noua baza in mod succesive, pana cand se obtine catul 0. Resturile obtinute in urma impartirilor se retin, ele constituind cifrele reprezentarii in noua baza. Ultimul rest obtinut reprezinta cifra cea mai semnificativa a noii reprezentari, primul rest obtinut fiind cifra cea mai putin semnificativa a noii reprezentari ( b0 ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.