Retroimprastierea radiatiei β

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Morianu Marian
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Principalele procese prin care electronul (pozitronul) interactioneaza cu substanta sunt:interactia coulumbiana cu electronii legati in atomi in urma carora atomii sunt exciatati si ionizati;2imprastierea elastica, coulumbiana pe nuclee, in urama cxariua electronul este puternic deviat, acest process este recponsabil pentru imprastierea electronilor din fascicul(backscattering);. imprastierea inelastica coulumbiana pe nuclee cu emisia de radiatie electromagnetica;. anihilarea poztronului si electronului

Laboratoare similare:

Datorita interactiilor coulombiene cu electronii si nucleele dintr un material oarecara, radiatiile β fiind particulele usoare , sufera deviatii de la directia lor initiala .Cand aceste deviatii depasesc unghiul de , radiatiile pot parasii materialul chiar prin suprafata prin care au intrat. Acest fenomen poarta numele de retroimprastiere.
Pentru grosimi mici numarul de particule β retroimprastiate creste cu grosimea ecranului reflector , pana cand aceasta grosime devine atat de mare incat particulele imprastiate in straturile mai adanci ale materialului , nu mai au suficienta energie pentru a iesi inapoi la suprafata de intrare.

Chiar daca mai creste grosimea materialului cantitatea de radiatie retroimprastiata nu mai creste. Aceasta grosime se muneste grosime de saturatie.Curba arata variatia intensitatii radiatiei β
retroimprastiate in functie de grosimea d a materialului .Grosimea de saturatie , pentru un material este 20 din parcursul maxim al electronilor in materialul respective.Intemsitatea radiatiei retroimprastiate variaza cu Z al materialului. Viteza de numarare care este proportionala cu intensitatea radiatiei retrodifuzate este proportionala cu , la grosimi de saturatie.

in care sunt sonstante de proportonalitate ce depind de geometria folosita si natura sursei.Daca este numarul de atomi ai elementului I in amestec , greutatea atomica a elementului I, M greutatea moleculata a amestecului atunci Pentru o energie data a sursei, variatia intensitatii retroimprastiate cu grosimea de material va fii diferita de la un material la altul.Intensitatea radiatiei poate varia si in functie de grosimea de masura. Un filtru care absoarbe intr o masura mai mare radiatiile retroimprastiate de atomii elementelor usoare mareste sensibilitatea analizei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.