Sadismul si masochismul sau conspiratia inconstientului

Trimis la data: 2009-08-15 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Liliana Mandruta Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In mod aparent surprinzator, personalitatea umana este si in prezent in psihologie un subiect in plina dezbatere. Problematica genezei acestui fenomen se pastreaza, in ciuda abundentei teoriilor in domeniu. Adevarul este ca suntem in punctul in care cunoastem ambalajul, dar nu si continuturile, si cu atat mai putin pe cele de profunzime, formele, dar nu si nasterea si devenirea lor. Am considerat, in aceste conditii, ca o intelegere a personalitatii trebuie sa porneasca chiar de la baza fenomenului psihic inca nediferentiat, din momentul in care acesta poate fi identificat cu o serie de pulsiuni innascute si cu relatiile primare ce se stabilesc intre acestea, pentru ca ulterior sa consideram relatiile secundare, mijlocite de social, de mediu (din perspectiva modului subiectiv si unic de reflectare a sa).
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Noi ne-am propus sa realizam prin lucrarea prezentata aici o continuare a liniei de gandire psihanalitice, prin testarea empirica a relatiilor dintre pulsiunile sadice si masochiste si diverse aspecte ale personalitatii normale si patologice.

Demersul nostru a avut ca antemergatori pe Freud, Reik, Rosenberg ca reprezentanti ai psihanalizei ortodoxe, precum si pe Fromm, Horney si Adler, ce au introdus perspectiva psihanalizei sociale, vazuti in acelasi timp ca si continuatori ai liniei de gandire clasice.

Pe langa acestia, un loc deosebit de important am acordat teoriei destinului pulsional a lui L. Szondi, care se opreste tocmai asupra dinamicii pulsionale de la nivelul personalitatii umane, delimitand un vector S (sexual) cu doi factori : h (trebuinta de tandrete si de abandon "pasiv", feminitatate, trasaturi materne) si s (trebuinta de activitate fizica si de manipulare agresiva a obiectelor, nevoia de masculinitate, agresiune, sadism, virilitate).

Din imbinarea acestor doua pulsiuni rezulta o masura a tendintelor sadice (caracteristicile comportamentale fiind dependenta, supunerea, senzitivitatea, interesul pentru reprezentarea conceptuala si simbolica, sublimarea, alegerea unui partener dominant si agresiv), masochiste (acceptarea nevoii de tandrete, cu respingerea nevoii de descarcare motrica neinhibata sau a comportamentelor agresive de manipulare a obiectelor concrete) si sadomasochiste (in acest ultim caz, cele doua nevoi, cea de tandrete si pasivitate si cea de activism si dominare fiind integrate constient si fuzionand).

La nivel de abordare personala, mentionam faptul ca am asezat la baza dinamicii sadism-masochism doua nevoi fundamentale cu rol de regizare a insasi acestei dinamici, si anume : A© nevoia de a fi iubit A>> si A© nevoia de a fi puternic A>>. De asemenea, am mers pe linia primaritatii sadismului si a secundaritatii masochismului, linie urmata de Freud in prima sa topica si, de asemenea, adoptata si completata de Reik in ampla sa teorie asupra masochismului.

OBIECTIVELE STUDIULUI
• Ne-am propus investigarea relatiilor dintre sadism, masochism, sado-masochism si personalitatea normala evidentiata prin testul de personalitate CPI. ("Inventarul CPI este simetric fata de MMPI, pentru normalitatea psihologica a persoanei in interrelationari sociale." (Harrison Gough))

Ne-am propus investigarea relatiilor dintre sadism, masochism, sado-masochism si personalitatea cu tendinte spre patologie evidentiata prin testul de personalitate MMPI. Ne-am propus investigarea relatiilor dintre sadism, masochism, sado-masochism si personalitatea umana din perspectiva mecanismelor defensive investigate cu chestionarul DSQ.

METODA
- Participanti : am folosit pentru studiul de fata un esantion format din 50 de subiecti, cu varste cuprinse ntre 18 si 73 de ani. Acest esantion a fost considerat ca reprezentativ pentru populatia normala din punct de vedere clinic psihologic. Nivelul educational este reprezentat de minim bacalaureat.

- Instrumente : CPI ('California Personality Inventory'), MMPI ('Minnesota Multifazic Personality Inventory'), DSQ ('Defensive Style Questionnaire'), testul Szondi
- Procedura: am recoltat datele pentru esantionul de subiecti supus investigatiei si le-am prelucrat statistic, urmarind prezenta diferentelor semnificative intre grupele denumite "sadice", "masochiste" sau "sado-masochiste", dupa unul sau altul dintre factorii CPI, MMPI, sau stilurile defensive sau mecanismele de aparare luate in considerare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.