Schimbul global de caldura prin suprafete extinse

Trimis la data: 2010-05-04
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Monica Dumbrea
Dimensiune: 228kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
26.1 Generalitati
Incalzirea si racirea fluidelor care curg monofazic prin interiorul sau exteriorul unor suprafete solide, in forma de conducte (tevi) cilindrice sau de alta forma, canale cu sectiuni geometrice diferite in prezenta unor suprafete extinse, reprezinta una dintre cele mai importante si frecvente procedee tehnice de transfer de caldura.

Laboratoare similare:

Prin aplicarea lor, gabaritul schimbatoarelor de caldura se reduce, scade consumul specific de material pe unitatea de putere termica transferata si in consecinta scade si pretul de cost al produselor.

Prin realizarea suprafetelor extinse se obtin asa numitele "sisteme conductiv-convective". Aceste sisteme sunt realizate cu precadere pentru fluidele care realizeaza coeficienti redusi de convectie (de exemplu gazele arse, aerul sau alte fluide gazoase).

Din relatia (26.1) rezulta ca pentru o diferenta de temperatura data intre temperatura fluidului si a peretelui si o valoare mica a coeficientului de convectie termica , cresterea fluxului de caldura se poate face prin marirea suprafetei A.

Extinderea suprafetei de transfer de caldura se poate realiza prin prevederea unor nervuri cu diverse forme geometrice (longitudinale, radiale, aciculare etc) atasate unei suprafete suport (de baza), executate din acelasi material sau din materiale diferite cu peretele suport. In figura 26.1 sunt prezentate cateva suprafete extinse, atat spre exteriorul cat si spre interiorul sistemului de curgere.

Din relatiile (26.3...26.12) rezulta ca pentru calculul coeficientului global de transfer de caldura k, se cere determinarea randamentului nervurarii. In acest scop trebuie sa fie cunoscute marimile: t1, to, tn, o1, n1, to1, tn1, t2, to2, - elemente mai greu de stapanit decat elementele geometrice, astfel incat in aceasta lucrare, se determina pe cale experimentala eficienta nervurarii prin suprafetele extinse prezentate, in comparatie cu absenta nervurarii.

Nervurarea si lipsa acesteia se poate realiza la instalatia experimentala prezentata in figura 26.3, prin montarea respectiv scoaterea nervurilor din tub (poz.5 din figura 26.3), conform celor redate in figura 26.2.Spre informare, pentru a avea o vedere de ansamblu mai completa asupra unor marimi care intervin in schimbul global de caldura prin suprafete extinse, se prezinta un exemplu de program de calcul redat in figura 26.5., program intocmit pe baza unui calcul de transfer de caldura (neprezentat in cazul de fata), avand la baza datele si elementele prevazute in figura 26.4, considerandu-se si unele relatii criteriale de calcul pentru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.