Servicii sociale acordate batrinilor din Republica Moldova

Trimis la data: 2009-04-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 19
Autor: Elena Anton
Dimensiune: 3103kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Un studiu realizat de sociologul Yang Yang, din cadrul  University of Chicago, SUA, arată că oamenii vîrstnici sunt mai fericiţi decît alte categorii de indivizi. Potrivit sociologului, cu cît oamenii înaintează mai mult în vîrstă, cu atît aceştia devin mai fericiţi. „The golden years really are golden”-Virsta de aur este cu adevarat de aur, spune Yang Yang. “The good news is that with age comes happiness,”  - Vestea buna este ca odata cu virsta vine si fericirea, este de parere sociologul american.
Yang a cercetat circa 28 000  mii de americani ce au o virsta cuprinsa intre 18 si 88  ani. Cercetatorul spune ca virstnicii au invatat sa fie mult mai multumiti de ceea ce au.

Autorul considera ca faptul ca majoritatea din noi crede ca odata cu virsta, viata devine ceva mai proasta, ca sa spunem asa, nu este decit un mit caci in realitate lucrurile stau exact invers.

Trebuie insa sa facem o precizare importanta. Studiul realizat de Yang se refera la americani si nu reflecta o stare la nivel global. Spre deosebire de alte sisteme, cel american asigura unui om virstnic o alta situatie de viata. Altfel spus, nu putem sa comparam viata unui virstnic american cu cea a unui virstnic din Nepal.

Adunarea Mondiala Consacrata Persoanelor Varstnice (Viena, 1982) a lansat un program international de actiune, care sa asigure persoanelor in varsta securitatea economica si sociala si sa le creeze posibilitatea de a contribui la dezvoltarea economica si sociala din propria tara.

Adunarea a apreciat ca numarul persoanelor varstnice va creste in mod spectaculos in urmatorii 20 de ani, si ca aceste persoane constituie o resursa umana pretioasa, atat in domeniul economic si social cat si in ceea ce priveste transmiterea patrimoniului cultural (R. Demetrescu,1994).

Organizatia Natiunilor Unite, prin Consiliul Economic si Social, a creat organisme speciale pentru cercetarea imbatranirii populatiei, a initiat actiuni directe de sprijinire a persoanelor apartinand varstei a treia.

Au fost create, de exemplu, patru Comisii Regionale O.N.U. pentru studierea problemelor economico-sociale legate de imbatranire si anume: pentru Asia si Pacific, pentru America Latina si Insulele Caraibe, pentru Africa, pentru Europa Occidentala.

Pactul international adoptat de Adunarea Generala a O.N.U. prin Rezolutia 2200 din 16 decembrie 1996, mentioneaza ca, pentru prima data, este posibil sa se priveasca inainte, la probabil 20 ani de pensie si la libertatea de a face, in acesti ani, acele lucruri care nu au fost posibile de-a lungul perioadei active a vietii (R. Demetrescu, 1994).

In prezent, Legea Asistentei Sociale, prevede ca dreptul la asistare sociala este asigurat, in conditii egale de tratament, indivizilor si familiilor aflate in dificultate, fara discriminare de sex, religie, nationalitate sau apartenenta politica.

Garantarea acestui drept, reprezinta o obligatie constitutionala din partea statului. Sistemul de securitate sociala a varstnicului este format, pe de o parte din segmentul asigurarilor sociale, iar pe de alta parte din cel al asistentei sociale, cele doua segmente aflandu-se intr-un raport de complementaritate, astfel incat, o persoana aflata in dificultate poate beneficia deopotriva de acestea.

Segmentul de asistenta sociala se refera la servicii si prestatii sociale ce se ofera, la cererea persoanei interesate, a reprezentantului legal al acesteia, a instantei judecatoresti, a serviciului social al consiliului local, a politiei, a organizatiilor de pensionari, a unitatilor de cult sau a organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate asistenta sociala a varstnicilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.