Sisteme de codificare numerica a culorii - Conversii intre diferite tipuri de imagini

Trimis la data: 2010-12-07 Materia: Informatica Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Arina Joita Dimensiune: 857kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca se incearca a se da o definitie culorii, se poate spune ca:
a) din punct de vedere fizic, culoarea este sinonima cu radiatiile
electromagnetice cuprinse intre 375 si 760 nm si care formeaza banda
spectrului electromagnetic vizibil, cu o lungime de unda care este susceptibila
sa stimuleze selectiv conurile retiniene;
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

b) din punct de vedere psihologic, culoarea este acea caracteristica a
luminii care permite a distinge, unul de altul, doua campuri de aceeasi forma, marime si structura din spectrul vizibil;
c) din punct de vedere psihosenzorial, orice senzatie luminoasa se
caracterizeaza prin: luminozitate (intensitatea sursei luminoase), tonalitate si saturatie.

Cu ajutorul culorilor se poate crea senzatia de apropiere sau departare
din spatiu, marirea sau micsorarea obiectelor. De exemplu, culorile deschise maresc si indeparteaza pe cand cele inchise micsoreaza si apropie.In grafica computerizata, culoarea trebuie numerizata, iar colorimetria imaginii trebuie modelata riguros si apreciata cu simt estetic. Vorbind despre valoarea unui pixel, se vorbeste de fapt despre culoarea sa. Numarul de biti folositi pentru reprezentarea unui pixel determina numarul de culori diferite pe care acesta le poate avea.

O culoare data rezulta din suprapunerea componentelor sale - rosu,
verde, albastru - si, in acelasi timp, culoarea este definita de alte trei atribute: tenta (calificativul dat culorii: rosu, verde, albastru), luminozitate, saturatie (gradul de dizolvare in alb). O culoare pura va fi saturata 100%, iar pentru o saturatie de 0% lumina este acromatica.

In anul 1931 CIE (Commision lnternationale de l'Eclairage) a stabilit
un model universal de reprezentare a culorilor intr-un reper ortonormat 3D (modelul Lab) pe baza a trei culori primare teoretice X, Y, Z, care sa elimine problemele puse de sistemul RGB in care anumite culori nu pot fi definite, cum ar fi, de exemplu, bleu-vert.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.