Sisteme de telecomunicatii in transporturi

Trimis la data: 2010-09-21 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 108
Autor: Poparda Flavius Dimensiune: 282kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laborator despre Sisteme de telecomunicatii in transporturi
Utilizarea diversitatii de semnal pentru a combate interferenta de banda partiala
Performanta unui sistem cu salt de frecventa perturbat de interferenta de banda partiala, descris mai sus, este foarte slaba. Spre exemplu, pentru ca sistemul sa realizeze o probabilitate de eroare de 10-6, la detector se cere un raport intre semnal si zgomot de aproape 60 dB in prezenta interferentei in cel mai defavorabil caz. Cu titlu de comparatie, in absenta interferentei de banda partiala, transmisiunea fiind afectata numai de zgomot alb Gaussian aditiv, raprtul dintre semnal si zgomot este de circa 10 dB. Drept urmare, pierderea datorita interferentei de banda partiala este de aproximativ 50 dB, care este excesiv de mare.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Laborator despre Sisteme de telecomunicatii in transporturi
Modalitatea de a reduce efectul interferentei de banda partiala asupra sistemului cu spectru imprastiat cu salt de frecventa este aplicarea diversitatii de semnal: acelasi bit de informatie se transmite pe mai multe salturi de frecventa, iar semnalele provenite de la aceste transmisiuni multiple se pondereaza si se combina la intrarea in detector.

Sa presupunem ca fiecare bit de informatie se transmite pe doua salturi succesive. Rezulta un sistem denumit sistem cu diversitate duala. In acest caz, presupunand ca se transmite un 0, fie ambele intrari in circuitul de combinare sunt corupte de interferenta, fie numai unul dintre semnale este corupt de interferenta, fie niciunul dintre semnale nu este afectat.

Sirul de cod pseudoaleator se presupune ca este cunoscut numai receptorului caruia i se adreseaza mesajul. Oricare alt receptor care nu cunoaste sirul de cod pseudoaleator nu poate demodula semnalul. Drept urmare, utilizarea unui sir de cod pseudoaleator asigura un grad de intimitate (sau de securitate) ce nu se poate realiza cu o modulatie conventionala.

Principalul pret pe care trebuie sa-l platim pentru aceasta securitate si pentru castigul in performanta in raport cu interferenta este o crestere a largimii de banda a canalului utilizate si a complexitatii sistemului de comunicatie.

Transmisiunea unui semnal greu detectabil
Cu titlu de exemplu, sa consideram o aplicatie in care semnalul purtator de informatie se transmite la un nivel de putere foarte scazut in raport cu zgomotul de fond din canal si cu zgomotul termic generat de circuitul electronic de intrare al receptorului.

Daca vrem sa ascundem prezenta semnalului fata de alte receptoare aflate in vecinatatea receptorului de destinatie. Receptorul de destinatie poate recupera semnalul slab purtator de informatie din zgomotul de fond cu ajutorul castigului de prelucrare si al castigului de codare.

Totusi, oricare alt receptor care nu cunoaste sirul de cod pseudoaleator nu se poate folosi de castigul de prelucrare si de castigul de codare. Drept urmare, prezenta semnalului purtator de informatie este dificil de detectat. Spunem ca semnalul are o probabilitate scazuta de a fi detectat. Probabilitatea de eroare prezentata mai sus se aplica si in cazul demodularii si decodarii unor astfel de semnale greu de detectat de catre receptorul de destinatie.

Acces multiplu cu diviziune in cod
Prin aceasta tehnica, este posibil ca mai multe semnale sa ocupe aceeasi banda de frecvente, cu conditia ca ele sa fie imprastiate de siruri de cod diferite. Este, deci, posibil ca mai multi utilizatori sa transmita mesaje simultan in aceeasi banda a canalului.

Acest tip de comunicatie digitala, in care fiecare pereche de utilizatori utilizeaza un cod propriu de imprastiere pentru a transmite intr-o banda de canal comuna, se numeste acces multiplu cu diviziune de cod (code division multiple access, pe scurt CDMA).

In retelele de telecomunicatie celulare, o statie de baza transmite semnale la receptoare mobile utilizand siruri pseudoaleatoare ortogonale, una pentru fiecare receptor de destinatie. Aceste sunt sincronizate perfect la emisie, astfel incat ele ajung la fiecare receptor mobil in sincronism.

Datorita ortogonalitatii celor siruri pseudoaleatoare, fiecare receptor de destinatie poate demodula semnalul propriu fara interfe-renta de la celelalte semnale emise in aceeasi banda de frecvente. Totusi, acest tip de sincronism nu poate fi mentinut in semnalele emise de transmitatoarele mobile catre statia de baza (pe legatura ascendenta, sau inversa).

In demodularea efectuata la statia de baza a fiecarui semnal cu spectru imprastiat, semnalele de la ceilalti utilizatori simultani ai canalului apar drept interferenta aditiva. Sa determinam numarul de semnale simultane la care poate face fata un sistem CDMA. Presupunem ca toate semnalele au aceeasi putere medie la statia de baza.

In practica, nivelul de putere a semnalului receptionat de la fiecare utilizator este monitorizat la statia de baza si se utilizeaza un canal de control prin care li se indica utilizatorilor sa mareasca sau sa scada nivelul de putere dupa cum este cazul. Cu un astfel de control al puterii, daca exista utilizatori simultani, raportul dorit intre puterea semnalului si cea a zgomotului de interferenta.

Din aceasta relatie, se poate determina numarul utilizatorilor ce pot fi deserviti simultan. La determinarea numarului maxim de utilizatori simultani ai canalului, am presupus implicit ca sirurile de cod pseudoaleatoare foslosite de diversii utilizatori sunt ortogonale si ca interferenta de la ceilalti utilizatori se aduna numai ca putere. Totusi, ortogonalitatea este greu de realizat, in special daca este mare. Vom studia generarea sirurilor de imprastiere in continuare.

Generarea sirurilor pseudoaleatoare
Un sir pseudoaleator este un sir de 1-uri si de 0-uri a carui autocorelatie are proprietati similare cu acelea ale zgomotului alb. Cele mai cunoscute asemenea siruri sunt sirurile de lungime maxima generate cu ajutorul registrelor de deplasare. Un asemenea sir are o lungime de biti si se genereaza cu un registru de deplasare cu m etaje si reactie liniara, asa cum se arata in figura 5.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.