Sistemul de indicatori a morbiditatii

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Nutescu
Dimensiune: 1200kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Morbiditatea reflecta starea de sanatate a populatiei, a carei analiza pina nu demult se facea exclusiv pe baza ratelor de mortalitate. Morbiditatea, in esenta, reda gradul de imbolnavire a populatiei, care poate fi cauzat ca si in cadrul mortalitatii, atit de factori endogeni, cit si de factori exogeni. Analiza intensitatii morbiditatii trebuie sa se faca in strinsa legatura cu conditiile mediului natural si social, cu starea economica in care are loc fenomenul.

Laboratoare similare:

Intensitatea morbiditatii se poate exprima fie ca raport intre numarul imbolnavirilor si numarul mediu al populatiei respective, cind poarta numele de indicatori de morbiditate. Prin consens international din morbiditate fac parte si traumatismele si otravirile accidentale sau voluntare (omucideri, sinucideri), precum si ranirile, traumatismele si arsurile cauzate de razboaie.

Morbiditatea generala - Incidenta: frecventa cazurilor noi inregistrate intr-un anumit teritoriu si o anumita perioada de timp (luna, trimestru, an) de catre dispensarele medicale (teritoriale si de intreprindere).Factori care influenteaza cunoasterea morbiditatii: - accesibilitatea - adresabilitatea - calitatea actului medical .

Prevalenta: totalitatea bolilor care exista la un anumit moment "critic"1 (ultima zi trimestrului, semestrului, anului) sau intr-o anumita perioada2 (trimestru, semestru, an).
Se diferentiaza in:
- de moment; - de perioada.
Prevalenta se calculeaza separat pe boli, in bolile cronice = totalitatea cazurilor noi si vechi de imbolnaviri.

Morbiditate a succesiva: Se apreciaza prin ancheta a starii de sa natate. Prin studiu longitudinal, succesiv in timp, se pot stabili legaturi de cauzalitate in aparitia, agravarea complicatiilor, asocierea si concomitenta mai frecventa a bolilor, precum si cunoasterea acelor categorii de persoane care raman sanatoase an de an (se pot studia eventualii factori de protectie).

De asemenea cu ajutorul morbiditatii successive poate fi analizata dinamica a morbiditatii pe sexe, cauze, grupe de varsta, astfel putandu-se face comparatii pertine nte intre regiuni, zone cu structuri diferite pe grupe de varsta, fara sa mai fie necesara standardizarea.Ancheta starii de sanatate permite si studiul morbiditatii pe contingente, adica proportia de persoane bolnave dintr-o colectivitate si numarul de boli ce revin de un bolnav.

Din punct de vedere al Sanatatii publice si Managementului studiul pe contingente permite stabilire starii de sanatate a populatiei si se subimparte in : - sanatosi cu factori de risc fara factori de risc
- bolnavi cu factori de risc cu una, doua sau mai multe boli fara factori de risc
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.