Spete rezolvate - Legislatia muncii

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 6.94 / 10
Downloads: 159
Autor: Horatiu Anton
Dimensiune: 40kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
I.C. inginer petrolist, angajat al unei rafinarii romanesti, a indeplinit in perioada 01.10.2005-31.12.2005 sarcini de serviciu intr-o tara araba pe linia specialitatii.Pentru perioada respectiva a cerut angajatorului plata corespunzatoare pentru derularea CIM in strainatate. Angajatorul a refuzat o asemenea cerere si pentru faptul ca diferentele de salariu erau importante.

Laboratoare similare:

Potrivit art. 2 lit. b), Codul Muncii se aplica cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman, cu exceptia cazului in care legislatia statului pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila. Asadar, din punct de vedere al salariului, legislatia muncii din statul arab este mai favorabila si ca atare se aplica.

STUDIU DE CAZ NR. 2
C.M. a incheiat cu un angajator roman un CIM, urmand sa-si desfasoare activitatea inSpania.In urma documentarii, C.M. a constatat ca legea spaniola este mai favorabila si a cerut ca aceasta sa-i fie aplicabila invocand si faptul ca toate statele membre UE respecta Conventia de la Roma din 1980 referitoare la Legea aplicabila obligatiilor contractuale.

Potrivit acestei Conventii, partile CIM pot sa aleaga legea aplicabila fara insa ca aceasta lege sa il priveze pe salariat de protectia asigurata de legea tarii in care isi are sediul angajatorul.
Cererea a fost solutionata favorabil ?
A se vedea raspunsul si temeiul juridic de la speta nr.1

STUDIU DE CAZ NR. 3
Costel Flamandu, conducator de autovehicul, posesor al permisului de conducere pentru autobuze si autovehicule destinate transportului international, a fost condamnat la patru ani inchisoare pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, deoarece transporta in autovehiculul de serviciu infractori in scopul parasirii locului faptei.

Dupa executarea pedepsei, s-a prezentat la concursul organizat de intreprinderea de transport "INTERTRANS", cu obiect de activitate transporturi interne si internationale, pentru ocuparea unui post de conducator de autovehicul pentru transporturi internationale. Dosarul de concurs I-a fost respins deoarece intreprinderea de transport a constatat ca in hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila exista si pedeapsa complementara, a interzicerii executarii profesiei de conducator de autovehicule pentru transporturi internationale.

Costel Flamandu a anuntat in scris intreprinderea ca hotararea este abuziva, deoarece, conform Codului Muncii, dreptul de munca nu poate fi ingradit, orice persoana fiind libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. Totodata s-a adresat instantei cerand daune morale in valoare de 100.000.000lei.

1. Intr-o asemenea situatie, respingeti dosarul de concurs?
Da, resping, daca se afla inlauntrul termenului de executare a pedepsei complementare. Motivarea de drept este aceea ca, potrivit art.77 Cod Penal, "executarea pedepsei interzicerii exercitiului unor drepturi incepe dupa executarea pedepsei privative de libertate, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptia executarii pedepsei."

2. Ce sanse are in instanta reclamantul?
Sansele depind de situatia in care se afla din punct de vedere al executarii pedepsei complementare. Daca a executat in totalitate pedeapsa complementara, atunci are sanse. Daca nu a executat pedeapsa complementara decat in parte, atunci nu are sanse.

3. Speta are greseli?
Este nepotrivit sa se afirme ca speta are greseli; insa putem afirma ca, astfel cum a fost formulata, are o neclaritate ce consta in aceea ca nu precizeaza termenul pentru executarea pedepsei complementare pentru a se cunoaste daca prezentarea la concurs dupa executarea pedepsei (conditie indeplinita) indeplineste cumulativ si celalalt criteriu (executarea pedepsei complimentare).

STUDIU DE CAZ NR. 4
Tanara T.B. in varsta de 16 ani, casatorita, vrea sa-si infiinteze o societate comerciala avand ca obiect de activitate confectiii textile. Avand in vedere varsta, poate avea calitatea de angajator ?
Da, poate avea calitatea de angajator. Motivarea de drept este oferita de art. 14. alin.(3) Codul Muncii - Persoana fizica dobandeste capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator din momentul dobandirii capacitatii depline de exercitiu.

Potrivit art.5 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice "capacitatea de exercitiu este capacitatea persoanei de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii, savarsind acte juridice."

Art. 8.din Decretul mentionat mai sus precizeaza: capacitatea deplina de exercitiu incepe de la data cand persoana devine majora.Persoana devine majora la implinirea varstei de optsprezece ani.Minorul care se casatoreste, dobandeste, prin aceasta, capacitatea deplina de exercitiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.