Stabilizatoare de tensiune continua

Trimis la data: 2009-05-02 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea Magaritar Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stabilizatoarele de tensiune sunt circuite destinate obtinerii unor surse de tensiune continue aproape ideale.
In consecinta parametrii de interes major pentru un stabilizator sunt: valoarea tensiunii continue de iesire Vo si rezistenta de iesire Ro.
Factorii de merit ai unui stabilizator care definesc independenta acestuia fata de influentele mediului extern:
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Se 'conecteaza' rezistenta (sarcina) RL=51i la iesire, intre nodul OUT si 0.
Se traseaza graficul tensiunii de iesire in functie de tensiunea de intrare, Vout(Vin), si se va determina tensiunea minima Vin incepand de la care tensiunea Vout ramane constanta.
Prin vizualizarea curbei cu ajutorul post-procesorului grafic .probe rezulta valorile :

Se fixeaza tensiunea de intrare si se utilizeaza parametrul R in domeniul 0...100i. Se vizualizeaza caracteristica de iesire a stabilizatorului Vo=f(Vin).
Se vor determina valoare maxima a curentului de iesire pentru care tensiunea Vo nu se modifica si puterea disipata de tranzistorul Q2 pentru Io=Iomax si la scurtcircuit.

Se fixeaza tensiunea de intrare si pentru determinarea rezistentei de iesire se suprapune peste Io o componenta dinamica cu amplitudinea 10mA. Se observa caracteristica de iesire a stabilizatorului Vo=f(Io).
Se vor determina valoare maxima a curentului de iesire pentru care tensiunea Vo nu se modifica si puterea disipata de tranzistorul Q2 pentru Io=Iomax si la scurtcircuit.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.