Structura demografica a populatiei

Trimis la data: 2010-09-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Iris Fagaras
Dimensiune: 381kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Populatiea considerata ca sistem se compune dintr-o serie de subsisteme, a caror constituire se face pe baza unor caracteristici, aceste caracteristici pot fi: demografice, educationale, sociale, economice, nationale, confesionale etc.

Laboratoare similare:

Daca o comunitate urbana, ce numara o suta de persoane este formata dintr-o singura etnie, atunci ea are un caracter omogen;Daca aceias comunitate este formata in proportie de 50% din doua etnii, putem aprecia ca are un caracter relativ omogen;In situatia in care una din cele doua jumatati ce alcatuiesc comunitatea respectiva nu este formata dintr-o singura etnie ci din 25 de etnii, atunci consideram acea populatie eterogena.

Valoarea care determina gradul de omogenitate etnica a unei populatii: oscileaza intre 0-10. Cind indicele tinde spre 0 fenomenul are caracter eterogen iar cind tinde spre 10 are caracter omogen.

Structura pe sexe;
Structura dupa virsta;
Structura matrimoniala;
Structura populatiei pe familii si gospodarii.

Orce comunitate umana, dupa caracteristica calitativa sex, se imparte in doua subpopulatii, masculina si feminina. Cele doua subpopulatii se diferentiaza intre ele din punct de vedere biologic, al rolului in reproducere, al participarii la activitatea sociala etc.

Pentru descrierea si analiza structurii populatiei dupa sex se folosesc o serie de indici si metode. Metoda cea mai generala este proportia populatiei masculine, respectiv feminine.Virsta poate fi definita ca o virsta exacta a unei persoane, exprimata in ani, luni, zile, ore, minute, care s-au scurs de la nastere pina in momentul observarii statistice a persoanei sau virsta in ani impliniti pe care o persoana a avut-o la ultima aniversare.

Virsta reprezinta una dintre caracteristicile demografice fundamentale care impune fiecarei persoane un anumit rol in activitatea sociala. Caracterizarea cea mai generala a structurii pe virste se obtine prin stabilirea greutatii specifice a populatiei de o anumita virsta, a unui grafic special numit piramida virstelor. Piramida virstelor este un mijloc de analiza a populatiei, intrucit prezinta o rata de clase de virsta, fiecare din ele avind propria sa istorie pina la momentul in care este axata in piramida.

Piramida virstelor rezulta dintr-o combinare a doua histograme, fiecare reprezentind efectivul populatiei de sex feminin, respectiv masculin pe virste sau grupe cincinale de virsta. Ea variaza la o populatie in decursul timpului, sub efectul variatiei nasterilor si deceselor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.