Structura demografica a populatiei

Trimis la data: 2010-08-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Militov
Dimensiune: 380kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Populatia considerata ca sistem se compune dintr-o serie de subsisteme, a caror constituire se face pe baza unor caracteristici, aceste caracteristici pot fi: demografice, educationale, sociale, economice, nationale, confesionale etc.

Laboratoare similare:

Un indicator sintetic, global, ce reflecta calitativ fenomenul studiat, poarta denumirea de indicele de omogenitate al populatiei. Rationamentul acestui indice il reprezinta: structura etnica a populatiei:

Daca o comunitate urbana, ce numara o suta de persoane este formata dintr-o singura etnie, atunci ea are un caracter omogen;Daca aceias comunitate este formata in proportie de 50% din doua etnii, putem aprecia ca are un caracter relativ omogen;In situatia in care una din cele doua jumatati ce alcatuiesc comunitatea respectiva nu este formata dintr-o singura etnie ci din 25 de etnii, atunci consideram acea populatie eterogena.

Suma persoanelor ce alcatuiesc etnia minoritara;Numarul etniilor minoritare.Valoarea care determina gradul de omogenitate etnica a unei populatii: oscileaza intre 0-10. Cind indicele tinde spre 0 fenomenul are caracter eterogen iar cind tinde spre 10 are caracter omogen.

Structura pe sexe;
Structura dupa virsta;
Structura matrimoniala;
Structura populatiei pe familii si gospodarii.

Orce comunitate umana, dupa caracteristica calitativa sex, se imparte in doua subpopulatii, masculina si feminina. Cele doua subpopulatii se diferentiaza intre ele din punct de vedere biologic, al rolului in reproducere, al participarii la activitatea sociala etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.