Structuri de Date si Algoritmi - Liste

Trimis la data: 2014-04-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_A
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
2. Mod de desfasurare a lucrarii
In prima parte, se vor prezenta aspecte teoretice legate de tipul abstract de date - liste. Se va prezenta implementarea listelor cu ajutorul sirurilor si a pointerilor. Se vor implementa principalele operatii pe liste. La aplicatii ale listelor, se vor considera stivele si cozile. Studentii trebuie sa implementeze practic toti algoritmii si metodele enuntate in aceasta lucrare. De asemenea, se vor prezenta cateva probleme propuse spre rezolvare.

Laboratoare similare:

3.Liste - aspecte teoretice
Listele sunt secvente de 0 sau mai multe elemente de acelasi tip. Listele pot fi reprezentate ca si o secventa de elemente separate de virgula: In este lungimea listei ( ). Daca , atunci este primul element al listei iar este ultimul element. Daca n = 0 se spune ca lista este vida. De asemenea, se spune ca il precede pe si il succede pe.

Listele sunt structuri flexibile, deoarece pot creste si se pot micsora la cerere, ocupand doar spatiul necesar de memorie, spre deosebire de siruri, pentru care trebuie alocat un spatiu de memorie initial, fara ca acesta sa fie folosit in totalitate. De asemenea, listele pot fi concaternate, impartite in subliste, si sunt folosite in aplicatii precum memorarea si extragerea rapida a informatiilor, translatoare, simulatoare etc.

Fiind data o lista L, un obiect x de tipul obiectelor din lista si o pozitie p, definim urmatoarele operatii pe lista:
1.insert(x,p,L): insereaza elementul x pe pozitia p in lista L, mutand elementele de pe pozitii mai mari sau egale cu p pe pozitia imediat urmatoare. Astfel, daca lista este: , dupa inserare lista devine:

2.locate(x,L): aceasta functie returneaza pozitia elementului x in lista. Daca x apare de mai multe ori in lista se returneaza pozitia primei aparitii. In cazul in care elementul cautat nu apare in lista, se va returna NULL.

3.1 Implementarea listelor folosind siruri
Elementele listei sunt stocate in celule contigue (succesive) ale unui sir. Folosind aceasta implementare, traversarea listei si adaugarea elementelor la sfarsit devin operatii foarte facile. Inserarea unui element la mijlocul listei devine o operatie foarte costisitoare deoarece presupune mutarea tuturor celorlalte elemente cu o pozitie mai jos. Stergerea unui element (cu exceptia ultimului) devine de asemenea, costisitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.