Studierea clasificarii si metodele ei de apreciere a calitatii conservelor din fructe si legume

Trimis la data: 2010-05-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 96
Autor: Calin Oprea
Dimensiune: 28kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Calitatea produselor conservate se determina prin metodele traditionale organoleptica si fizico-chimica.Examenul organoleptic al conservelor consta in examinarea recipientelor in care sint conservate produsele, precum si in determinarea indicilor de calitate: gustul, mirosul, consistenta, transpareati, eventualele defecte.Examenul fizico-chimic depinde de felul produsului conservat. Cei mai raspinditi indici fizico-chimici pentru majoritatea felurilor de conserve sint: aciditatea totala, continutul in substanta uscata, determinarea continutului de zahar, de clorura de sodiu, a cenusei totale, corpuri straine, etc.

Laboratoare similare:

Produsul destinat examinarii (proba medie) se va examina la prezenta etichetei sau a desenului letografic si la continutul inscriptiilor. Se va remarca de asemenea aspectul exterior al ambalajului si marcarea. Acestea nu trebuie sa fie turtite, ruginite sau bombate. Fiecare defect remarcat va fi reflectat in darea de seama a lucrarii de laborator

Rezultatele experientei:Pentru analiza am luat castraveti conservati, ambalaj III-82-720, capac de tip twist-off, produs de Moldova S.A. Compania "Alfa-Nistru". In urma examinarii aspectului exterior al ambalajului nu am remarcat defecte.

Determinarea masei nette si a proportiei de fructe si legume
Se sterge bine cutia sau borcanul la exterior dupa care se cintareste pentru a obtine masa bruta. Se deschide recipientul si continutul se trece printr-o sita asezata deasupra unui vas de portelan si se lasa sa se scurga 5 minute. Lichidul scurs se trece apoi in recipint si se cintareste.Continutul conservelor viscoase cu grasime si dulceturile se incalzesc in prealabil pe baia de apa la 60AsC.

Se cintareste recipientul dupa golire, spalare si uscare.Masa neta si proportia de legume, fructe se calculeaza astfel:Masa neta = m - m1.
Continutul de legume, fructe % = (m - m2)/(m - m1)*100, in care
m - masa recipientului inchis, in g;m1 - masa recipientului gol, in g;
m2 - masa recipientului cu lichid, in g.In unsa acestei examinari prin consultarea standardelor si reglementatilor tehnologice se constata daca s-a respectat reteta de fabricare.

In cutiile metalice goale, uscate se examineaza adaugator aspectul intern a suprafetei metalului. Se determina prezenta petelor negre, aparute in urma dizolvarii stratului protector, prezenta petelor de rugina, starea stratului de lac protector, precum si a inelelor de cauciuc care ermetizeaza recipientul.Examinarea organoleptica a continutului conservei se face la rece sau dupa incalzire in functie de modul utilizarii a acestuia si numai la recipientele care s-au dovedit ermetic inchise si nu bombeaza la incetarea de termostatare.

Aprecierii organoleptice este supus intregul continut al recipientului. Se determina aspectul exterior, culoarea, mirosul, gustul, consistenta produsului in corespundere cu cerintele standardelor. Prin aspectul exterior se subintelege aprecierea formei fructelor si legumelor, omogenitatea dupa dimensiuni, calitatea divizarii lor, calitatea ambalarii, limpiditatea lichidului.Pentru determinarea limpiditatii, culorii saramurii sau a siropului de zahar, acestea se vor trece intr-un paharut din sticla transparenta cu diametrul 6-8 cm si se vor examina la lumina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.