Studierea influentei factorilor mediului extern al bibiotecii nationale a Moldovei

Trimis la data: 2010-03-28
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 12
Autor: Ungureanu Ion
Dimensiune: 164kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Micromediul bibliotecii cuprinde un ansamblu de factori externi care afecteaza in mod direct si asupra carora se poate exercita un anume control. Componentii principali ai micromediului sunt: furnizorii, utilizatorii, concurentii si organismele publice.Macromediul bibliotecii reprezinta ansamblul factorilor incorporabili ce constituie climatul general in care aceasta isi desfasoara activitatea.Factorii care influenteaza modul in care biblioteca isi abordeaza activitatile de marketing sunt: factorul demografic, economic,tehnologic, social, juridic.

Laboratoare similare:

Din totalitatea factorilor exista unii cu o actiune puternica sau mai putin puternica , de aceea Ph. Kotler spune ca pentru a lua in considerare acesti factori trebuie sa existe 4 categorii de activitati:

(Obiectivele lucrarii:)
1.Observarea tuturor factorilor care actioneaza asupra bibliotecii;
2.Monitorizarea factorilor (alegerea acelora care au influenta cea mai puternica si urmarirea evolutiei lor);
3.Prognozarea schimbarilor in evolutia factorilor monitorizati;
4.Analiza efectelor pe care le-ar putea avea schimbarile in evolutia factorilor asupra bibliotecii.

Prezentare generala
Biblioteca Nationala se afla in fruntea retelei de biblioteci publice aflate in subordinea Ministerului Culturii si Turismului.
In Biblioteca functioneaza 10 sali de lectura pentru utilizatori, opt din ele sunt specializate. Simultan, 450 de utilizatori pot consulta documentele in salile de lectura. In una din salile de lectura este asigurat accesul liber la colectiile ONU si OSCE (documente oficiale, monografii, rapoarte, anuare statistice, materiale informative, reviste s.a.).

Pe langa serviciile traditionale (consultatii individuale si in grup, informatii bibliografice in regim de cerere si oferta, reviste bibliografice, prezentari vizuale, prezentari bibliografice la radio, organizarea Bibliotecii de referinta s.a.), Biblioteca propune noi servicii: accesul la resurse informationale pe suport CD-ROM, DVD-ROM, accesul la serviciile oferite de retelele de informare (Internet) s.a.

Biblioteca asigura asistenta informativ-documentara, bibliografica si bibliotecara a Presedintiei, deputatilor, lucratorilor aparatului si membrilor comisiilor Parlamentului, ai Guvernului si conducatorilor de ministere prin furnizarea informatiilor asupra temelor solicitate, prelucrarea analitica a informatiilor bibliografice, imprumuturilor de publicatii la domiciliu etc.

Anual BNRM editeaza diferite pliante, ghiduri si alte materiale pentru orientarea utilizatorilor in noile tehnologii si in sistemul de servicii al BNRM, organizeaza Zilele BNRM, excursii, consultatii individuale si in grup.

Biblioteca elaboreaza si editeaza trei compartimente ale Bibliografiei nationale:
- "Moldavica (Exteriorica)", care insereaza materiale referitoare atat la Republica Moldova, cat si la Basarabia de Sud si Bucovina de Nord;
- "Publicatii oficiale", care include informatii despre actele normative si documentele oficiale emise de catre organele puterii de stat si administratiei publice;
- "Teze de doctorat".

Pentru asigurarea documentarii beneficiarilor in problemele de cultura si arta, BNRM elaboreaza si editeaza buletinul de informare si documentare "Cultura in Moldova", care include articole din culegeri, publicatii seriale, recenzii, ce vizeaza diverse probleme din domeniile culturii si artei in Republica Moldova.

"Calendarul National" (cu titlul initial "Calendarul bibliotecarului") reprezinta singura, la ora actuala, publicatie fundamentala de acest gen in republica, de care se conduc toate mediile. In cadrul Proiectului editorial-poligrafic "Moldavica", ce se desfasoara pe parcursul a mai bine de 8 ani, Biblioteca elaboreaza publicatii bibliografice in serii "Plasticienii Moldovei", "Compozitorii Moldovei", "Bibliologica", precum si "Basarabenii in lume", "Texte basarabene esentiale" s.a.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.