Studierea sortimentului si metodele de determinare a calitatii laptelui de consum

Trimis la data: 2009-03-20 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 133
Autor: Mihalache Loredana Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laptele destinat comercializarii poate fi crud sau pasteurizat. Crud este considerat laptele netrata termic, curatit de impuritati mecanice si racit. Pasteurizat este considerat laptele curatit de impuritati mecanice, adus la un continut de grasime prevazut, prelucrat prin incalzire termica in aparate special de pasteurizare (t=63...950C) si urmat de o racier brusca pina la 80C. Industria de prelucrare a laptelui produce si livreaza unitatilor comerciale urmatoarele feluri de lapte
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Scopul examenului organoleptic consta in aprecierea starii ambalajului de consum, marcarii si determinarii indicilor senzoriali: aspectul si culoarea laptelui, consistenta, mirosul si gustul.Aspectul si consistenta se examineaza trecind laptele dintr-un cilindru (pahar) in altul, observindu-se daca este omogen si examinind fluiditatea.
Mirosul si gustul este determinat de constituentii compozitiei chimice a laptelui.

Laptele are un miros specific, placut, caracteristic produsului proaspat. Pe parcusul pastrarii laptele capata un miros alb acrisor, care denota inacrirea laptelui. Laptele tratat termic are un miros caracteristic laptelui fiert (inabusit), deosebit de mirosul laptelui crud.Mirosul si gustul laptelui este influentat de hrana animalelor. Gustul laptelui proaspat este placut, putin dulceag, fara gusturi straine (sarat, amar, alcalin).

Culoarea. Laptele este un lichid opac prin care nu strabate lumina, culoarea este alba cu nuante slab galbuie pentru laptele care contine multa grasime; si alba cu nuante albastruie pentru laptele degresat.
Determinarea densitatii poate fi efectuata prin una din urmatoarele 2 metode: metoda picnometrului si metoda aerometrului. Mai uzuala in practica de producere si comert este metoda aerometrului, reglementata de GOST 3525-85.

Pentru determinarea densitatii laptelui se folosesc aerometre speciale numite lactodensimetre.Lactodensimetrul este alcatuit dintr-un corp de sticla cilindric partea de jos a caruia cuprinde o greutate-haltera pentru mentinerea echilibrului densimetrului in stare plutitoare. Partea de mijloc este gradata in unitati (grade) lactodensimetrice 1,015; 1,020; 1,030; 1,035;in partea de sus se afla termometrul pentru determinarea temperaturii laptelui, temperatura laptelui in momentul aprecierii trebuie sa nu fie mai joasa de 100C si nu mai inalta de 250C.

Petru calcule tehnologige densitatea laptelui poate fi exprimata in grade lactodensimetrice. Densitatea depinde de compozitia chimica a laptelui si oscileaza intre 1,025 ssi 1,056 g/cm3.Intre densitate si continutul de substante uscate negrase exista o corelatie directa. Grasimea micsoreaza densitatea laptelui.Densitatea caracterizeaza naturalitatea si gradul de falsificare a laptelui. Prin diluarea laptelui cu apa densitatea lui scade.

Experimental s-a constatat ca diluarea laptelui cu 10% duce la scaderea densitatii cu 0,003 g/cm3. Prin smintinirea laptelui densitatea creste. Daca are loc smintinirea insotita de diluare cu apa valoarea densitatii laptelui ramine in limitele normale, prevazute de standart. De aceea pentru scoaterea la iveala a falsificarii si identificarea lor e necesar de a determina continutul de grasime si substanta uscata a laptelui.

Modul de lucru. Proba de lucru in cantitate de 250ml se amesteca bine, apoi se toarna cu atentie intr-un cilindru de sticla uscat, tinindu-l in pozitie inclinata, pentru a evita formarea spumei sau a bulelor de aer. Lactodensimetrul uscat si curat se introduce lent avind grija sa nu se lipeasca de peretele cilindrului. Dupa stabilirea lactodensimetrului (dupa 1-3min.) se citeste valoarea densitatii si temperaturii.

Daca determinarea nu s-a facut exact la 200 valoarea densitatii se corecteaza cu 0,0002 g/cm3 sau cu 0,20A in minus pentru fiecare grad de temperature mai mic de 200C si se adauga cind aprecierea s-a facut la t0ce depaseste 200C.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.