Studiu unui circuit cu rezistente neliniare in curent continuu

Trimis la data: 2010-01-30 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 47
Autor: Maria Georgescu Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In lucrare se urmareste ridicarea caracteristicilor voltamper pentru mai multe elemente neliniare si liniare, precum si determinarea rezistentelor statice si dinamice ale acestor elemente in punctele de functionare alese.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Pentru ridicarea caracteristicii voltamper a lampii L1 se inchide K1 avand grija ca, cursorul reostatului Rh sa fie pe pozitia de rezistenta minima (adica jos). Se inchid apoi K2 pe pozitia 2 si K3 pe pozitia 2. se manevreaza potentiometrul de la valoarea zero a tensiunii indicata de voltmetrul V1 pana la tensiunea de 110 V. Din 10 in 10 V se citeste curentul indicat de ampermetrul A1; rezultatele se trec in tabelul 1 dupa care se ridica caracteristicile U=f(I).

Cu relatiile cunoscute se determina rezistentele statice si dinamice pentru aceleasi valori ale curentului obtinute mai sus. Rezultatele se trec in tabelul 1 dupa care se ridica curbele Rst=f(I) si Rd=f(I).
Se inchide intrerupatorul K2 pe pozitia 1 si se ridica caracteristica voltamper U=f(I) pentru rezistenta R1. Rezultatele se trec in tabelul 1.Se deschide K2 si se realizeaza punerea in serie a lampii L1 cu rezistenta R1.

Se manevreaza cursorul reostatului Rh de la tensiunea zero la tensiunea maxima si din 10 in 10 V se citesc curentii la ampermetrul A1. Rezultatele se trec tot in tabelul 1. Se ridica caracteristica rezultata a celor doua elemente legate in serie unul liniar si altul neliniar si se compara cu cea obtinuta prin insumarea celor doua caracteristici voltamper ridicate anterior.

Se inchide comutatorul K3 pe pozitia 1 realizand scurtcircuitarea lampii L1 si rezistentei R1 si alimentarea lampilor L2 si L3 legate in derivatie. Se manevreaza cursorul reostatului Rh de la valoarea zero la valoarea maxima si din 10 in 10 V se citesc curentii I1, I2 si I3 la ampermetrele A1, A2 si A3. Rezultatele se trec in tabelul 2 dupa care se vor ridica caracteristicile U2=f(I2) si U2=f(I3). Prin insumarea celor doua caracteristici tinand seama ca I2+I3=I1 se va obtine caracteristica rezultanta a doua elemente neliniare legate in derivatie care se compara cu caracteristica dedusa experimental si trasata cu alta culoare pe aceeasi diagrama.

Se inchide K2 pe pozitia 2 si se deschide K3 realizandu-se un montaj mixt format din lampile L1 in serie cu L2 si L3 in derivatie. Se manevreaza din nou cursorul reostatului Rh de la valoarea zero la valoarea maxima si din 10 in 10 V se citesc curentii I1, I2 si I3 la ampermetrele A1, A2 si A3 iar cu voltmetrul V2 se vor masura tensiunile U1 si U2 pe lampile L1 si respectiv pe lampile L2 si L3 aflate in derivatie. Rezultatele se trec in tabelul 3.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.