Studiul interferentei luminii reflectate de la o lama cu fete plan-paralele

Trimis la data: 2010-06-24 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina Stratone Dimensiune: 67kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1)Scopul lucrarii: studiul fenomenului de interferenta la reflexia luminii de la o lama cu fete plan-paralele si determinarea indicelui de refractie al sticlei prin metoda interferentei.
2)Aparate si accesorii: laser, lama de sticla cu fete plan-paralele, lentila, ecran.
3)Schema instalatiei: Schema de principiu a montajului experimental este aratata in Fig. 1: Lg - laser, E - ecran, L- lentila divergenta, P - lama de sticla.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

4)Descrierea experimentului:
1.Se obtine pe ecranul E imaginea de interferenta.
2.Se masoara razele primelor 5-7 inele intunecoase, incepand cu inelul de raza minima (k =1).
3.Se traseaza graficul lui in functie de k.
4.Se masoara distanta l de la lama P pana la ecranul E.
5.Se determina tangenta unghiului de inclinare (coeficientul unghiular) a dreptei =f(k) fata de axa absciselor.
6.Folosind formula , se calculeaza indicele de refractie al placii de sticla. Lungimea de unda a radiatiei laser este .

5)Formula de calcul:
Fasciculul de lumina emis de laser, trecand prin lentila divergenta L se transforma intr-un fascicul divergent, incident pe suprafata lamei de sticla P. Undele de lumina reflectate de suprafetele anterioara si posterioara ale lamei interfereaza si dau pe ecran o imagine de interferenta care reprezinta o serie de inele concentrice luminoase si intunecate.

In cazul dat interfereaza raza refractata 1 incidenta pe lama sub un unghi si raza 2 incidenta sub unghiul , reflectata de suprafata anterioara a lamei. Aceste raze interfereaza datorita gradului inalt de coerenta al radiatiei laser.Imaginea de interferenta se observa nu in focarul lentilei ci pe un ecran mai indepartat E (deoarece razele 1 si 2 se intersecteaza).Sa analizam cazul unii fascicul de lumina putin divergent (unghiul de incidenta mic).

10)Concluzii:Prin metoda experimentala am gasit valoarea indicelui de refractie a lamei de sticla cu fete plan-paralele prin metoda interferentei, egala cu 1.4554Aħ0.0378. Eroarea relativa este de 2.6%. Deoarece componentele erorii relative (vezi (8) ) au acelasi ordin de marime (10-3) putem conclude eroarea este admisibila pentru conditiile date ale experimentului.

Pentru a imbunatati precizia rezultatului ar trebui de utilizat valori mai precise a lungimii de unda a radiatiei laser si dispozitive cu o precizie mai mare la masurare (in cazul dat - micrometre pentru marimile b, l, r ).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.