Tehnologia bauturilor - folosirea bioxidului de sulf in vinificatie

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 4.51 / 10
Downloads: 34
Autor: Iulia Ociu
Dimensiune: 90kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Folosirea SO2 in vinificatie se bazeaza pe anumite proprietati ale sale: la temperatura ambianta (20 Aħ 5ºC) SO2 este un gaz incolor, mai greu decat aerul, cu gust acru, miros intepator, sufocant si iritant. In concentratie de 0,015% irita caile respiratorii, iar in concentratie de 0,05% poate provoca accidente mortale.

Laboratoare similare:

Folosirea SO2 in vinificatie se bazeaza pe:actiunea sa antiseptica, antioxidanta si antioxidazica;realizarea unei bune limpiditati;conservarea aromei si imbunatatirea calitatilor organoleptice a vinurilor;contribuie la extractia substantelor colorante si odorante in timpul macerarii-fermentarii.

Actiunea antiseptica, consta in faptul ca poate distruge sau inhiba, pentru o anumita perioada de timp, activitatea si respectiv dezvoltarea microorganismelor (levuri, bacterii, mucegaiuri) din must si vin.
Actiunea antioxidanta se datoreste fenomenului ca SO2 este reducator puternic (fixator de oxigen), ce protejeaza musturile si vinurile impotriva oxidarii. Aceasta actiune se exercita pe mai multe planuri si anume: distrugerea enzimelor oxidoreducatoare ce catalizeaza reactiile de oxidare, combinarea lui cu substante usor oxidabile si combinarea lui cu oxigenul.

Actiunea antioxidazica se refera la capacitatea bioxidului de sulf de a distruge sau inactiva enzimele oxidative prezente in must sau vin.
Proprietatile fizico-chimice ale SO2 permit utilizarea sa sub mai multe forme si anume: gazoasa, lichefiata, solutie apoasa si in forma solida, ca saruri.

Bioxidul de sulf sub forma gazoasa
Utilizarea SO2 sub aceasta forma se practica frecvent la dezinfectarea localurilor vinicole, la dezinfectarea si conservarea butoaielor din lemn si indirect la sulfitarea mustului si vinului.Pentru dezinfectarea localurilor (crame, pivnite) se folosesc bulgari de sulf, care se ard in tavi de tabla asezate pe pardoseala incaperilor. In acest sens se folosesc 50 o 60 g sulf (pucioasa) la 100 m3 spatiu.

Pentru dezinfecatrea vaselor goale se utilizeaza fitile confectionate din benzi de hartie sau azbest, acoperite cu un strat subtire de sulf, sau rondele de sulf. Fitilele (fasiile) de sulf se pregatesc prin trecerea benzilor prin sulf topit la aproximativ 300ºC; un fitil contine 2,5 o 3 g sulf, prin arderea caruia se obtin 5 o 6 g sau 1,7 o 2 litri SO2 gazos.

Rondelele de sulf sunt confectionate dintr-un amestec de pulbere de sulf cu un liant, contin o cantitate de 5 o 10 g sulf, care genereaza prin ardere 10 o 20 g SO2. Cantitatea de sulf necesara arderii in vase in vederea dezinfectarii si conservarii lor variaza de la 0,2 o 0,3 g/hl din capacitatea vasului, pentru vasele mari (peste 50 o 60 hl) pana la 2 o 3 g/hl pentru vasele mici de 200 o 300 L.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.