Tehnologia de cultivare a sfeclei de zahar

Trimis la data: 2010-02-18
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 6.87 / 10
Downloads: 172
Autor: Abrudan Emilia
Dimensiune: 19kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Laborator despre Tehnologia de cultivare a sfeclei de zahar
Sfecla de zahar una din cele mai valoroase culturi agricole in multe regiuni ale lumii in Republica Moldova este sursa de baza a obtsa de baza a obt si are o mare importanta economica. Aceasta cultura are un potential inalt de productivitate, insa din pacate potentialul acesta nu este utilizat pe deplin. Daca in mediu pe cimpurile Comisiei de Stat pentru incercarea soiurilor de plante, pe anii 2001-2005 roada a alcatuit 51 t/ha, cind in producere media recoltei pe acesti ani a alcatuit 24,7 t/ha deci potentialul soiurilor si hibrizilor studiati si omologati in producere isi realizeaza potentialul dar numai la 48,4%.

Laboratoare similare:

Laborator despre Tehnologia de cultivare a sfeclei de zahar
Soiuri si hibrizi inalt productivi avem cit autohtoni si straini insa ca aceste soiuri si hibrizi sa-si realizeaza potentialul biologic este necesar de a respecta corect si la vreme toate elementele tehnologiei de cultivare a acestei culturi.

Tehnologia prezenta este elaborata in rezultatul cercetarilor multianuale a ICCC "Selectia" si practica gospodariilor de frunte din zona cultivarii sfeclei de zahar. Sa tinut cont si de rezultatul cercetarilor tarilor postsovietice si din lume.

1. Tehnologia de cultivare a sfeclei de zahar se bazeaza pe amplasarea ei dupa culturi premergatoare asigurate cu umiditate destula. Datele experimentale obtinute la ICCC "Selectia" si experienta in producere confirma prioritatea culturilor cerealiere de toamna amplasate dupa premergatori cu termeni de recoltare devremi in calitate de premergatori pentru sfecla de zahar.

1.1. Sfecla de zahar este foarte sensibila la cultura repetata scazind productivitatea cu 50% si mai mult.
1.2. Nu se recomanda ca sfecla de zahar sa fie amplasata dupa floarea-soarelui, fiindca ambele au un sistem radicular adinc folosind apa din straturile adinci, floarea-soarelui lasa o rezerva mica de umiditate pentru sfecla de zahar, micsorind considerabil posibilitatile productive ale acestei culturi.

1.3. Nu se recomanda in asolament rapita fiindca aceasta cultura favorizeaza inmultirea nemetodei. In afara de aceasta lupta cu samurasla ramasa de la aceasta cultura aduce la cheltuieli inalte. Gradul de saturare al asolamentului cu sfecla de zahar este de dorit sa alcatuieasca nu mai mult de 30%. Inclinarea pantei pina la 3o.

2. Pentru sporirea productiei cit si mentinerea si chiar imbunatatirea fertilitatii solului se recomanda 5,0-6,0 t/ha gunoi de grajd bine fermentat - N60-75 P2O5-60 K2O45-60. Cca 80-90% din doza recomandata se administreaza sub aratura adinca din toamna, iar restul concomitent cu semanatul (N10 P20 K10).

3. Lucrarea de baza a solului consta din dezmiristirea care se executa concomitent cu recoltarea culturii premergatoare sau imediat dupa recoltare. Aratura se efectueaza cel tirziu peste 15-30 zile dupa dezmiristire. Taraganarea acestei lucrari aduce la micsorarea productiei cu 2,5-4,0 t/ha. Aratura se executa la adincimea de 32-35 cm obligatoriu cu plugul cu cormoana in agregat cu tavalug dintat sau grapa cu colti. Aratura se mentine afinata, curata de buruieni si se niveleaza minutios pina la starea de semanat prin lucrari de discuire, grapare, cultivare.

4. Primavara, daca aratura a fost calitativ executata si terenul bine nivelat, pentru pregatirea corespunzatoare a patului germinativ este suficienta o singura lucrare superficiala in preajma semanatului cu cultivatorul USMK-5,4, sau cu alte mijloace adecvate la adincimea de incorporare a semintelor o asemenea lucrare a solului contribuie la micsorarea pierderilor de umiditate, crearea conditiilor necesare pentru germinatia inalta a semintelor, rasarirea uniforma si exploziva a plantelor, reducerea consumului de energie si carburanti.

5. Seminta de sfecla de zahar trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii conform STAS 10882-93:
-germinatia nu mai mica de 80%
-monocarpia nu mai mica de 85%
-uniformitatea 85%
-puritatea 98%

6. Epoca optima de semanat este atunci cind temperatura solului la adincimea de incorporare a semintei ajunge la 4-5oC si se mentine constant 2-3 zile. Este necesar ca intreaga suprafata de sfecla de zahar din unitatea respectiva sa fie semanata in 3-4 zile, iar pe un anumit teren in 1-1,5 zile.

7. Adincimea de incorporare a semintelor depinde de conditiile meteorologice concrete, calitatea pregatirii patului germinativ.
Daca umiditatea solului este normala, patul germinativ are o structura omogena, densitate favorabila si grad optim de nivelare, semintele se incorporeaza la adincimea de 3,0-3,5 cm, iar daca primavara este secetoasa la 3,5-4,0 cm. Obligatoriu este ca semintele sa fie incorporate uniform, la adincimea data intr-un strat de sol umed si pe un pat tare.

8. Densitatea optima se stabileste in functie de gradul de aprovizionare cu apa, de potentialul de fertilizare a solului, particularitatile soiurilor si hibrizilor cultivati si este cuprinsa intre 75-95 mii plante la recoltare la hectar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.