Tehnologia materialelor - deformarea plastica

Trimis la data: 2010-10-28
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 357
Autor: Cristescu Madalina
Dimensiune: 1031kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Laborator despre Tehnologia materialelor - deformarea plastica
Scopul lucrarii este acela de a cunoaste legile ce guverneaza procedeele de prelucrare prin deformare plastica. Rezultatele experimentale obtinute si numeroasele studii realizate au condus la precizarea unor legi general valabile cu privire la deformarea plastica a metalelor si aliajelor, legi valabile si aplicabile in proiectarea oricarui proces tehnologic de realizare prin deformare plastica a pieselor. Aceste legi sunt: legea coexistentei deformatiilor elastice cu cele plastice in timpul deformarii plastice; legea volumului constant; legea rezistentei minime; legea aparitiei si echilibrarii tensiunilor interne si legea similitudinii.

Laboratoare similare:

Laborator despre Tehnologia materialelor - deformarea plastica
Legea rezistentei minime
Deplasarea oricarui punct de material al corpului deformat, situat pe o suprafata perpendiculara pe directia fortelor de deformare, se face dupa distanta cea mai mica la perimetrul sectiunii. Deoarece distanta cea mai mica este perpendiculara la perimetrul sectiunii, inseamna ca dintre diferitele posibilitati de deplasarem punctele respective vor alege pe acela pe care rezstenta intampinata este minima.

Daca se considera un corp de forma unei prisme patrate drepte(fig 9. 3) supus deformarii cu forta P, punctele Ai aflate pe directie perpendiculara pe directia de actionare a fortei P, se vor deplasa pe directie perpendiculara pe laturile sectiunii(cele aflate pe diagonala Bi, se vor deplasa in acelasi mod, spre una din laturile vecine dar in nici un caz in lungul diagonalei).

In timpul deformarii plastice, in interiorul materialului apar tensiuni care se opun deformarii(conform principiului actiunii si reactiunii) si care tind sa se echilibreze reciproc. Daca se analizeaza deformarea cu forta P, a unui semifabricat cilindric(fig 9. 4) in diferite sectiuni se constata ca, din cauza fortelor de frecare la interferenta scula de deformare-material deformat, deformatiile vor fi diferite pe sectiuni(suprafata S1 va suferi o deformatie mai mica decat suprafata S2).

De asemenea, grauntii cristalini deformati plastic cauta sa antreneze si grauntii nedeformati acestia cautand sa franeze deformarea pieselor, intre ei aparand tensiuni interioare de sens contrar, care se echilibreaza dupa inlaturarea fortei care a produs deformarea.

In concluzie cauzele aparitiei acestor tensiuni se datoreaza actiunii sculei, frecarii la interfata sucla. material, incalzirii neuniforme a meterialului, neomogenizarii compozitiei chimice si a proprietatilor mecanice ale materialului, franarii, dislocatiilor etc. Tensiunile interne produse si ramase in piesa, se pot adauga tensiunilor produse la prelucrarilor ulterioare sau in timpul eploatarii ei, putandu-se depasi rezistenta la rupere a meterialului si aparitia de fisuri sau crapaturi.

Experimentul nr. 1:
Se va verifica mai intai Legea minimei rezistente utilizand ca procedeu de deformare plastica o operatie de baza a forjarii libere numita refulare. Se supune refularii o epruveta prismatica confectionata dintr-un aliaj neferos, usor deformabil(fig 9. 3). Utilizand presa hidraulica din figura 9. 5 se va nota forta maxima de deformare Fd. Se vor schita formele probei in cele doua stadii(inainte si dupa deformare) si se vor masura dimensiunile acestora.

Experimentul nr. 2:
Se va verifica Legea volumului constant folosind un alt procedeu de deformare plastica si anume extrudarea. Extrudarea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica a materialelor ce consta in trecerea fortata, prin impingerea materialului printr-un orificiu al unei scule de deformare de forma si dimensiuni stabile. Dimensiunile sectiunii sculei de deformare sunt mult mai mici decat dimensiunile sectiunii materialului initial.

Experimentul nr. 3:
Utilizand o instalatie de indoire a tablelor se va verifica Legea coexistentei deformatiilor elastice si plastice. Se supune indoirii o proba dreptunghiulara din tabla subtire din doua materiale diferite(figura 9. 8).

Semifabricatul initial 1, de grosime s se aseaza pe matrita de indoit 2 prevazuta cu raza de racordare rm si cu ajutorul poansonului 3, pervazut tot cu raza de racodare rp este deformat rezultand produlul 4. Se va observa fenomenul revenirii elastice in scopul sesizarii legii coexistentei deformatiilor plastice si elastice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.